Coolbrook start bouw elektrische kraker in Geleen

De eerste spades zijn in de grond voor de bouw van Coolbrooks eerste elektrische stoomkraker op serieuze schaal. De pilotinstallatie op Brightlands Chemelot Campus moet in april 2022 volledig operationeel zijn, waarna een periode van anderhalf jaar testen en verder perfectioneren volgt. Het project kost zo’n 12,5 miljoen euro.

Het Fins-Nederlandse Coolbrook ontwikkelt een elektrisch aangedreven naftakraker. Deze Rotor Dynamische Reactor (RDR) kan de CO2-uitstoot van het kraakproces enorm reduceren bij gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Coolbrook heeft 5,5 miljoen euro subsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor verdere ontwikkeling van de technologie. De andere 7 miljoen euro die Coolbrook in de pilotinstallatie steekt, komt van private Finse investeerders.

Compact ontwerp

RDR is een geheel nieuw reactorconcept voor stoomkrakers. Waar in een traditionele kraker het reactiemengsel door spoelvormige buizen in het fornuis stroomt, wordt het mengsel in de RDR opgewarmd door op hoge snelheid ronddraaiende rotorbladen. Het belangrijkste verschil is dat in een stoomkraker het staal het heetst is, terwijl in de RDR het reactiemengsel zelf het heetste deel is. En dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik. Een RDR-reactor verbruikt dertig procent minder energie dan een traditionele kraker.

Layout van de pilotplant in Geleen

Doordat het mengsel zeer snel wordt opgewarmd tot een hoge temperatuur, kan de opbrengst ook beter worden geoptimaliseerd. De verblijftijd is vijftig milliseconden. De etheenopbrengst in de RDR ligt daardoor zo’n twintig procent hoger dan in een conventionele reactor. Coolbrook verwacht ook dat de reactor goedkoper zal zijn dan de huidige reactoren in termen van CAPEX-kosten. Dat komt door het compacte ontwerp, waardoor de reactor veel kleiner is. Vanwege de hogere opbrengst zullen ook de OPEX-kosten lager zijn.

Luchttesten

Coolbrook bouwt de reactor in Finland. Voor het eind van dit jaar doet het bedrijf daar nog luchttesten met de technologie, waarna begin volgend jaar de reactor naar Geleen wordt verscheept. De pilotinstallatie krijgt een capaciteit van 500 kilogram per uur.

Lees ook ons artikel Stoomkrakers op stroom in Petrochem 3, 2020

Delen:
Author