Gasunie haalt 300 miljoen op met obligatielening

Gasunie heeft een obligatielening met een waarde van 300 miljoen euro en een looptijd van 15 jaar uitgegeven. Het bedrijf koppelt reductiedoelen aan de lening. Als deze niet worden gehaald, moet het bedrijf investeerders meer rente betalen.

Han Fennema, Chief Executive Officer van Gasunie: ‘We transformeren van een gastransportbedrijf naar een energie-infrastructuurbedrijf. Tegen deze achtergrond geven we nu deze Sustainability-Linked Bond (de obligatielening, red.) uit, communiceren we onze transitiestrategie en werken we samen met onze investeerders bij het realiseren van deze strategie. Wij koppelen economische prikkels aan onze toezegging om specifieke duurzaamheidsresultaten te behalen in lijn met onze Visie 2030.’

Voor de obligatielening heeft Gasunie twee doelen gekozen die per 31 december 2030 moeten zijn bereikt. De eerste doelstelling is specifiek voor de gastransportsector en houdt in dat de uitstoot van methaan met ongeveer 75 procent moet worden verminderd ten opzichte van 1990 en met 50 procent ten opzichte van 2020. Dat laatste is meer dan de reductiedoelstelling van 30 procent die onlangs in het kader van de Global Methane Pledge is gepubliceerd. De tweede doelstelling heeft betrekking op de CO2-equivalente emissies die Gasunie zelf in de hand heeft en die zij tegen 2030 met 30 procent moet hebben teruggebracht op basis van een relatieve-waardemaatstaf.

7 miljard euro

De obligatie heeft een effectieve rentevoet van 0,763 procent. De zelfopgelegde duurzaamheidsdoelen kunnen leiden tot een couponverhoging van 0,10 procent als Gasunie op 31 december 2030 één doelstelling niet heeft behaald. En van 0,20 procent als het bedrijf beide doelstellingen niet heeft behaald. De obligatie krijgt een notering aan Euronext Amsterdam. De opbrengst wordt aangewend voor de herfinanciering van aflopende schulden en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

De totale investeringsagenda van Gasunie voor de komende tien jaar, vastgelegd in onze Visie 2030, kan oplopen tot circa 7 miljard euro. Meer dan de helft van deze investeringen is bestemd voor de energietransitie.

Delen:
Author