Nord Stream 2 bijna klaar

De Russische president Vladimir Poetin meldde dat de eerste leiding van de gaspijplijn Nord Stream 2 klaar is. Het project waar in 2015 de handtekeningen voor werden gezet, zou volgens de initiële planning eind 2019 al in gebruik moeten zijn genomen. Amerikaanse bemoeienis vertraagde het project echter. Nu zeggen de Amerikanen geen sancties meer te willen opleggen aan bedrijven die aan de leiding werken.

Bij de ingebruikname van de eerste Nord Stream-leiding werd al duidelijk dat Duitsland meer behoefte had aan Russisch gas. De dubbele Baltische pijpleiding heeft een capaciteit van 110 miljard kuub gas per jaar. In september 2015 tekenden Gazprom, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, Engie en Royal Dutch Shell een contract om twee extra leidingen te bouwen naast de twee bestaande pijplijnen van Nord Stream.

Gazprom krijgt een belang van 51 procent in het project, Engie negen procent en de overige vier partners elk tien procent. De investering heeft een waarde van 9,9 miljard euro en betreft de aanleg van een derde en vierde pijplijn met een totale capaciteit van 55 miljard kuub per jaar.

Tweede leiding

Inmiddels is de eerste leiding klaar. De pijpleiding is meer dan 1200 kilometer lang en loopt via de Oostzee. Met Nord Stream 2 moet de capaciteit voor gasleveranties van Rusland aan Duitsland worden verdubbeld. In de tussentijd werken de aannemers hard aan de tweede leiding.

De Verenigde Staten onder leiding van senator Ted Cruz waren fel gekant tegen de leiding die Moskou meer macht gaf in Europa. Toen Cruz dreigde met sancties trok het Nederlands-Zwitserse offshorebedrijf Allseas haar pijplegger de Pioneering Spirit terug uit het project.

Politieke druk

Ook Polen en Oekraïne hadden bezwaar tegen de leiding. In het verleden zette Rusland de landen onder druk door hogere prijzen te vragen of zelfs de gastoevoer te stoppen. De verstoorde politieke verhoudingen zorgde er voor dat een groot deel van de leiding via de zee gaat. Gasunie handelt al jaren met Gazprom en zegt nooit problemen te hebben ondervonden met de Russische gastoevoer.

Delen:
Author