Mark Gerards (Sabic): ‘We zijn geen lelijk eendje’

Mark Gerards (39 jaar) is sinds vorig jaar plantmanager van de Olefins-3-plant van Sabic in Geleen. Samen met Yolande Verbeek (Uniper) en At Plasman (Nedmag) is hij genomineerd voor de verkiezing van Plant Manager of the Year 2021. We vroegen de drie waar ze trots op zijn en waar ze zich sterk voor willen maken als ze worden verkozen tot het nieuwe boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie. Vandaag vertelt Mark Gerards zijn verhaal.

Van de kraker van deze fabriek is het de vraag of hij over tien jaar nog op de huidige manier opereert. Sabic onderzoekt of ze de kraker kan elektrificeren. Gerards ziet zijn nominatie voor de verkiezing als een waardering voor de inzet en energie die hij en zijn team in de plant steken. ‘Ik ben er blij mee. We zijn niet de beste plant als het gaat om energie en kosten, maar we zijn geen lelijk eendje.’

Gerards is er trots op dat de sfeer in de plant goed is, ondanks de onzekerheid over de toekomst en een ernstig ongeval een aantal jaar geleden. ‘Na dat ongeval zijn een aantal kritische opmerkingen gekomen over de plant. Het heeft tijd nodig om dat duurzaam op te lossen. Ik vind ook dat dat langer duurt dan nodig is. Maar we zetten er samen de schouders onder om het voor elkaar te krijgen. Dat kenmerkt onze organisatie: niet teveel energie steken in frustratie, maar samen doorpakken en elkaar helpen.’

Plezier

Als hij wordt uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2021 wil Gerards zich dan ook sterk maken voor de toekomst van zijn plant. ‘Ik maak me sterk dat er erkenning en waardering is voor de bezetting die hier hard werkt en om te laten zien dat we een goede plant hebben waar we met vertrouwen in kunnen investeren. Mijn doelstelling is dat men hier met plezier werkt. Jonge operators moeten hier het gevoel hebben dat ze hier aan hun toekomst werken en dat het geen verloren jaren zijn. Olefins-3 is een grote plant, een naftakraker en technisch best wel complex. Ik zou het fijn vinden als mensen het een voorrecht vinden om hier te werken.’

Eerlijk beeld

Sabic kan helpen bij verschillende maatschappelijke problemen. Ze maakt grondstoffen voor duurzame plastics en als ze elektrificeert draagt ze bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele energie. De hamvraag is of het hoofdkantoor van Sabic in Saoedi-Arabië de investering in elektrificatie op grote schaal wil doen. Gerards: ‘Mijn rol is zorgen dat deze plant veilig is, maar ook om uit te leggen wat het betekent om te elektrificeren. Om daar een eerlijk beeld te krijgen. Wat vergt dat aan investering en doorlooptijden. Dat is de kennis die ik heb met mijn team.’ Gerards ziet de investering zelf ook als een kans om een voorbeeld voor anderen te zijn. ‘Alle naftakrakers zitten in dezelfde boot. Wij zijn een van de eersten in het rijtje waar discussie over is. Uiteindelijk krijgen anderen ook met deze materie te maken. Laten wij maar de proeftuin zijn voor anderen.’

[vc_message message_box_color=”alert-warning”]

Deltavisie 2021

De winnaar van Plant Manager of the Year 2021 verkiezing wordt bekend gemaakt tijdens het congres Deltavisie 2021. De uitslag wordt bepaald door internetstemmen (20 procent van de stemmen), de bezoekers van Deltavisie (20 procent) en een jury (60 procent). De jury heeft uitgebreid met de finalisten gesproken en is bij hen op sitebezoek geweest. De jury bestaat uit:

  • Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder)
  • Mirjam Verhoeff (Plant Manager of the Year 2020 en plantmanager bij Covestro Hoek van Holland Resins site (tot voor kort DSM))
  • Marinus Tabak (Plant Manager of the Year 2019 en plantmanager bij RWE)
  • Manon Bloemer (directeur VNCI)
  • Jeroen Maan (voorzitter Vomi)
  • Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland)
  • Willem Henk Streekstra (directeur Votob)

Kijk voor het volledige programma en aanmelden op onze website.

[/vc_message]

Delen:
Author