VNCI: Chemie moet zich ook richten op groene producten

De chemie moet zich niet alleen richten op het verminderen van zijn eigen CO2-uitstoot, maar ook op het verduurzamen van producten van afnemers. Dat staat in het rapport ‘van Routekaart naar Realiteit’ dat de VNCI dinsdagmiddag presenteerde. Het rapport laat de weg zien die de sector gaat afleggen om over minder dan dertig jaar klimaatneutraal en circulair te zijn.

De branchevereniging van de chemische industrie in Nederland constateert in haar rapport dat het huidige beleid vooral heeft ingezet op de ‘eigen schoorsteen’ en veel minder op de producten-kant. Terwijl juist daar een enorme kans en groot potentieel ligt voor de chemie. Door in te zetten op het gebruik van duurzame biogrondstoffen en recyclebaar afval (alternatieve koolstofbronnen) om chemische bouwstenen te maken, bespaar je CO₂ en bouw je aan duurzame, circulaire waardeketens. De sector wil producten verduurzamen door in te zetten op een koolstofboekhouding, het opschalen van chemische recycling en het creëren van een markt voor duurzame producten (via Design for Recycling en premium labels). Daarnaast blijft ze bezig met innoveren.

Samenwerking

Daarbij wordt de samenwerking met de keten en overheid gezocht. ‘Er is behoefte aan een subsidie-instrument voor ‘alternatieve koolstofbronnen’ (zoals de SDE++) om zo opschaling op gang te brengen’, aldus VNCI in een persbericht. ‘Daarnaast kan de overheid helpen om de marktvraag te stimuleren. De sleutels voor een succesvolle transitie zijn; eenduidig beleid, investeringen, (subsidie)financiering, innovaties en infrastructuur.’

Delen:
Tags
Author