Nordsol produceert eerste bio-LNG in Amsterdam

Nordsol bouwt een bio-LNG-fabriek op het terrein van recyclingbedrijf Renewi in Amsterdam. Bio-LNG is een vrijwel CO2-neutrale brandstof die wordt gemaakt van organisch afval. Het bedrijf verwacht dat de eerste bio-LNG halverwege dit jaar kan worden geleverd. Het gaat om 3.400 ton bio-LNG per jaar.

Renewi produceert biogas van organisch afval, zoals producten van supermarkten die over datum zijn. Dit biogas bestaat uit ongeveer zestig procent methaan en veertig procent koolstofdioxide. De installatie van Nordsol scheidt het methaan efficiƫnt en zuiver van het biogas en maakt er bio-LNG van. Het geproduceerde bio-LNG kan vervolgens worden getankt bij speciale LNG-tankstations van Shell. Het CO2-bijproduct wordt afgevangen en kan worden hergebruikt in de glastuinbouw of voedingsmiddelenindustrie.

Eerste van een serie

Omdat bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, stoot deze brandstof bij gebruik veel minder CO2 uit dan conventionele diesel. Renewi, Nordsol en Shell verwachten daarom dat bio-LNG in de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport. Voor Nordsol is de installatie in Amsterdam de eerste van een serie bio-LNG-installaties in Europa. Het doel van de producent is om in 2025 meerdere installaties met een totale capaciteit van 25.000 ton bio-LNG operationeel te hebben.

Eind 2019 begon de bouw van de eerste bio-LNG-installatie al. De gestandaardiseerde modules zijn elders gebouwd om op het terrein van Renewi op elkaar te worden aangesloten. Het plan is dat Renewi 44.000 ton organisch afval omzet in 8 miljoen kubieke meter biogas, waarna Nordsol dit vanaf juni 2021 omzet in 3.400 ton bio-LNG.

Delen:
Tags
Author