Shell bouwt demofabriek voor CO2-afvang-technologie

Shell heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om CO2 uit rookgassen af te vangen en bouwt daarvoor een demonstratiefabriek op het terrein van energiecentrale BMC Moerdijk. Deze gaat in de loop van 2024 zo’n 150 ton CO2 per dag afvangen.

De Solid Sorbent Technology maakt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruik van een vast adsorptiemiddel om CO2 te scheiden van rookgassen. Die kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van (bio)gasgestookte elektriciteitscentrales, van de cement- of staalindustrie of van waterstofproductie. Shell claimt dat de kosten 25 procent lager zijn dan bij gebruik van bestaande technologieën, die vloeibare stoffen gebruiken.

In Oostenrijk is de technologie al succesvol getest in een biomassacentrale in het zogeheten ViennaGreenCO2 project. Daar bleek dat 90 procent van de rookgassen kunnen worden afgevangen en dat de CO2 een zuiverheidsgraad van 95 procent heeft. De afgevangen CO2 is dus direct geschikt voor de glastuinbouw of om, na een aanvullende zuiveringsstap, op te slaan in een leeg gasveld.

TulipGreenCO2

Bilfinger is engineering en projectpartner in het demonstratieproject, dat TulipGreenCO2 heet. Doel is om de technologie op semi-commerciële schaal te testen en de lagere kosten aan te tonen. Het is de laatste stap in het opschalen van de technologie. Bilfinger en Shell willen de fabriek samen ontwerpen, bouwen, opereren en onderhouden.

Delen:
Author