EU-subsidie voor ontwikkeling duurzame kerosine

De Europese Unie kent vijf miljoen euro toe aan het Take-off-project voor de ontwikkeling van kosteneffectieve duurzame kerosine. De Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO leidt het projectconsortium dat bestaat uit partners uit de volledige technologieketen.

De luchtvaart is een van de meest uitdagende sectoren als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Een van de redenen daarvoor is dat gangbare alternatieven, zoals elektrificatie of waterstofaandrijving, de komende decennia naar verwachting geen geschikte vervanging zijn voor kerosine voor langeafstandsvluchten. Duurzame vliegtuigbrandstof (sustainable aviation fuel, SAF), vervaardigd uit niet-fossiele grondstoffen, kan de broeikasgasemissies van de luchtvaart op kortere termijn wel verminderen.

Take-Off moet de ontwikkeling en industriële validering van de volledige technologieketen van CO2 tot SAF mogelijk maken. Deze technologieroute zou een innovatief proces opleveren dat SAF produceert tegen lagere kosten en met een hogere energie-efficiëntie in vergelijking met andere power-to-liquid-alternatieven.

De Take-Off-route bestaat uit het afvangen van CO2 uit industriële rookgassen. Dat reageert met waterstof uit duurzame elektriciteit en produceert zo lichte olefinen. Deze lichte olefinen worden vervolgens chemisch omgezet tot synthetische kerosine (SAF).

Delen:
Author