DSM en TU Delft mikken op AI voor snelle innovatie

Van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie. DSM ziet brood in het toepassen van kunstmatige intelligentie bij bioproductie. Daarom steekt het bedrijf de komende vijf jaar 2,5 miljoen euro in een nieuw laboratorium, namelijk het Artificial Intelligence Lab for Biosciences.

DSM wil de tijd verkorten die nu nodig is voor innovatiecycli, van prototype tot finetunen en vermarkten. Het bedrijf verwacht dat dit kan door biowetenschappen en digitale technologieën te integreren.

Van oudsher is wetenschappelijk onderzoek een proces van trial and error. Meerdere deelonderzoeken werken gezamenlijk toe naar een specifiek doel, zoals een nieuw product of een nieuwe productietechnologie. Met kunstmatige intelligentie kunnen wetenschappers dit proces omkeren. Het gewenste doel wordt tot leven gebracht in een digitale omgeving. Met digital twins, een virtuele en levensechte versie van de gewenste situatie, en toepassing van machine learning wordt inzichtelijk op welke manier die situatie kan worden bereikt.

Concrete kansen

Het AI4B.io Lab is een gezamenlijk initiatief van DSM en TU Delft. Het is ook onderdeel van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) dat zich ervoor inzet om Nederland aan de top te houden op het gebied van kennis en talentontwikkeling in kunstmatige intelligentie. Professor Marcel Reinders, directeur van het TU Delft Bioengineering Institute, gaat het lab leiden. ‘Door ons fundamentele onderzoek te koppelen aan concrete kansen bij DSM, kunnen we onze impact maximaliseren’, stelt Reinders.

Delen:
Author