Teijin Aramid maakt supersterke vezel biobased

Teijin Aramid is er in geslaagd om haar supersterke vezel Twaron met biobased grondstoffen te maken. Een pilotproject hiervoor startte in 2018.

Deze Twaron-vezel is bij gelijk gewicht vijf keer sterker dan staal en is ook nog eens chemisch bestendig, licht en gaat lang mee. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt in vliegtuigen, kogelwerende vesten, remvoeringen voor auto’s, banden, hittebestendige kleding, optische kabels en veel andere toepassingen. Teijin Aramid produceert de vezel in Nederland.

Samen met BioBTX en Syncom is Teijin Aramid er nu in geslaagd om in het laboratorium biobased vezels te maken. Om dat voor elkaar te krijgen waren bio-aromaten nodig. BioBTX produceerde benzeen, tolueen en xyleen uit crude glycerin, een bijproduct van biodieselproductie. Deze aromaten zijn vervolgens door Syncom omgezet in specifieke bouwstenen zoals paraxyleen. Daarna kon Teijin Aramid er haar polymeer en garen van maken.

Nu bewezen is dat een supersterke biovezel mogelijk is, is de volgende uitdaging om op te schalen. BioBTX wil daarbij in de toekomst ook onderzoeken of ze benzeen, tolueen en xyleen kan maken uit plastic afval.

Delen:
Tags
Author