Vitaliteit van Groninger actueler dan ooit

Natuurlijk is het thema symbolisch. Aanstaande vrijdag 6 november gaat Eemsdeltavisie online over ‘de vitaliteit van de Groninger’. De gesprekken zullen vooral gaan over de wederkerigheid tussen maatschappij en industrie. Een moeizame relatie, of kunnen ze elkaar juist opstuwen? De tafelgasten bij de talkshow zijn bekend. 

Het eerste deel van Eemsdeltavisie gaat over economie en klimaat. In een gesprek met gedeputeerde IJzebrand Rijzebol, voormalig bankier Frans Musters, havendirecteur Cas König en vertegenwoordiger van de milieubeweging Jan-Willem Lobeek, gaat het over de rol van de industrie in Groningse economie. En is ze boosdoener, of draagt ze juist de oplossingen met zich mee als het gaat over de klimaatuitdagingen?

Suikerbieten

Vervolgens laten drie finalisten tijdens de pitches voor de verkiezing van de Northern Enlightenment 2020  zien dat er genoeg ideeën zijn voor een schonere toekomst. Maar wie gaat er winnen? Papier van suikerbietenpulp, energie-opslag via compressie of de industrie als ontsluiting van duurzame stroom?

Onderwijs

In de tweede talkshow gaat het over transitie en nieuwe generatie technici. Voor alle plannen zijn veel jonge mensen nodig. Maar hoe motiveer je die om in de techniek te komen werken? En moet het onderwijs samen met de industrie al verder kijken dan de neus lang is? Door nu al te kijken welke kennis en skills nodig zijn voor de industrie over vijf en tien jaar. Aan tafel: chemieproducent Johan Visser (Nouryon), energieproducent Harry Talen (Engie), ontwikkelaar van lesmateriaal Theo Jurriens (RuG) en docent chemische technologie en stagecoördinator Gerard Lammers (Hanze Hogeschool).

Eemsdeltavisie is volledig online en wordt 6 november van 13.00 -15.00 uitgezonden vanuit Forum Groningen. Inschrijven kan hier en is kosteloos (Pay as you like). Er zijn ook uitgebreide mogelijkheden om te netwerken via de speciale app. Ontmoet elkaar op het online plein tevoren en in de verschillende meet&greets na afloop.

Delen:
Author