Cargill investeert in nieuwe biodieselfabriek Gent

Cargill investeert 150 miljoen euro in een nieuwe biodieselfabriek in Gent. Deze kan rioolslib, reststoffen uit de industrie en allerlei andere grondstoffen verwerken tot biodiesel.

Met de nieuwe fabriek bereidt Cargill zich alvast voor op nieuwe Europese richtlijnen voor hernieuwbare energie (Renewable Energy Directive 2, RED2). Hierin staat de noodzaak vermeld om over te gaan op meer geavanceerde biobrandstoffen uit afval en residuen. Daarom wil Cargill ‘moeilijkere grondstoffen’ kunnen verwerken. De nieuwe fabriek kan allerlei soorten afvaloliën en -vetten als grondstof gebruiken. Zelfs bijproducten van de voedselverwerkingsindustrie, afval van de voedselindustrie en niet-voedingsgewassen die op marginale gronden worden verbouwd.

Deze maand begint Cargill met de bouw van de nieuwe biodieselfabriek. Zij heeft een productiecapaciteit van 115.000 ton biodiesel per jaar. In juni 2022 moet de fabriek klaar zijn. Ze staat dan naast een andere biodieselfabriek, die Cargill in 2008 opende. Deze plant heeft een capaciteit van 360.000 ton per jaar en gebruikt plantaardige oliën als grondstof. Ook in Frankfurt heeft het bedrijf een biodieselfabriek staan.

Delen:
Author