Pleidooi voor nationale energiecommissaris

‘Als we de klimaatafspraken voor 2030 willen halen, dan moeten we nu keuzes gaan maken. Laten we dat aan de politiek over, dan gaan we veel te lang discussiëren. En gaan we de doelstellingen echt niet halen’, stelt Cas König, CEO van Groningen Seaports tijdens een uitzending van Industrielinqs LIVE. Hij pleit daarom voor de komst van een commissaris op het gebied van energietransitie. Net als de Deltacommissaris die is aangesteld om overstromingen te voorkomen. ‘De tijd is nu ook rijp voor een energiecommissaris.’

‘Laten we iemand aanstellen die het gaat regelen, met goed verstand van zaken en goede mensen om zich heen en input vanuit de samenleving.’ Die moet volgens König buiten de politiek staan. ‘Elke politieke stroming sluit iets van de  energietransitie uit, of het nu kolen, biomassa is of waterstof zonnecellen of het plaatsen van windmolens, er is altijd wel iemand tegen.’

6.000 windmolens

Marinus Tabak, plantmanager van de RWE-energiecentrale in de Eemshaven valt hem bij. ‘Neem het vergroenen van het huidige stroomnet. Alle politieke partijen hebben hun programma. Daar stoppen ze van alles in dat dan door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wordt doorgerekend. Forum voor Democratie wil bijvoorbeeld een thorium-reactor. D66 stopt er 6.000 windmolens van 10 megawatt in. Maar een ding ontbreekt dan. Wat gaan we met 60.000 megawatt aan stroom doen?’ Dat vraagt volgens Tabak  om een complete ombouw van de industrie en infrastructuur. ‘Maar daar wordt met geen woord over gerept. Als we niet durven te denken in de hele keten en hoe de markt er uitziet en niet nadenkt over wat je met 60.000 megawatt stroom gaat doen, dan schrijf je maar een paar getalletjes op. Daar gaat het dan mis.’

Kijk hier fragmenten terug van de online talkshow:

Delen:
Author