RWE test suikerrietafval in Amercentrale

RWE test in de Amercentrale een nieuwe duurzame biogrondstof. In Geertruidenberg onderzoekt het bedrijf of duurzame elektriciteit en warmte kunnen worden geproduceerd uit bagasse, een vezelachtig restproduct dat overblijft na duurzame rietsuikerteelt. De test duurt tien tot veertien dagen en is afgelopen dinsdag gestart.

Met de test wil RWE een volgende stap zetten en nagaan wat de technische potentie is van bagasse als duurzame biogrondstof. Het is een restproduct waarvan momenteel een enorm potentieel onbenut blijft volgens Taco Douma, directeur Continental Europe bij RWE. ‘Ook gaan we na op welke wijze we lokale suikerriettelers kunnen helpen bij het optimaliseren van hun productieprocessen.’ Het suikerriet komt uit Brazilië.

RWE onderzoekt met de test technische aspecten onderzocht, zoals logistiek, opslag, verbranding en emissies van bagasse-pellets. Ook kijkt ze naar de samenstelling van reststoffen (vlieg-, gips- en bodemas) die overblijven en geschikt zijn voor hoogwaardige toepassing in wegen- en woningbouw.

In de Amercentrale worden op het moment verschillende brandstoffen gebruikt. De belangrijkste zijn steenkool en biomassa. Biomassa komt binnen in de vorm van houtpellets.

Delen:
Tags
Author