BP Geel nu volledig in handen van Ineos

Ineos neemt voor vijf miljard dollar (zo’n 4,4 miljard euro) de petrochemische activiteiten van BP over. Daarmee komt BP in Geel nu volledig in handen van het Britse bedrijf. Eerder nam Ineos ook al een deel van de oorspronkelijke BP-installaties in Geel over.

In 2005 kwam BP-dochter Innovene onder de hoede van Ineos. Het ging toen om een transactie van 9 miljard dollar. Innovene was de olefinen en derivaten divisie van BP. Het relatief nog kleine Ineos groeide in één klap uit tot de op drie na grootste petrochemisch producent wereldwijd.

Bij die overname gingen drie Belgische filialen van BP naar Ineos. Namelijk de polyetheen- en polypropeen activiteiten in Lillo, de polypropeeninstallaties in Geel en de oligomeren site in Feluy. In Geel is dus al een deel van de oorspronkelijke BP-installaties in handen van Ineos. En met deze transactie gaan nu ook de resterende installaties en medewerkers van BP onder de vlag van Ineos werken. Nu gaat het om de fabrieken die gezuiverd tereftaalzuur (PTA) en paraxyleen (PX) produceren.

Financieel voordeel

BP produceert sinds 2000 paraxyleen in Geel. De PX-eenheid kwam er omdat het een strategisch en financieel voordeel opleverde om de basisgrondstof van de PTA-eenheden ter plaatse te produceren. De PX-productie in Geel is dan ook uitsluitend voor eigen gebruik. De twee PTA-eenheden op de site – PTA2 (uit 1991) en PTA3 (uit 1998) – zijn de enige afnemers. Samen hebben ze een capaciteit van 1,4 miljoen ton PTA per jaar.

Wereldwijd gaat de transactie om de aromaten en acetylen business van BP. Veertien fabrieken in Azië, Europa en de Verenigde Staten wisselen daardoor van eigenaar. Samen produceerden ze in 2019 zo’n 9,7 miljoen ton petrochemische producten. De overname zal naar verwachting eind 2020 rond zijn.

Complete verrassing

In een persbericht erkent ceo Bernard Looney dat de verkoop voor de medewerkers een complete verrassing zal zijn. ‘We zullen ons best doen om de onzekerheid tot een minimum te beperken. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat de bedrijven zullen floreren als onderdeel van Ineos.’

In 2005 was de overname van Innovene door Ineos ook al een totale verrassing. BP had zijn olefinen en derivaten divisie verzelfstandigd en de naam Innovene gegeven. Voor de site in Geel betekende dit dat de polypropeenactiviteiten vanaf dat moment al zelfstandig opereerden. BP was vervolgens van plan Innovene met een beursgang helemaal te verzelfstandigen. Maar onverwacht kondigde de BP-groep een overeenkomst met Ineos aan om Innovene te verkopen.

Lees meer over Ineos in Petrochem 11, 2018.

Of lees het artikel over de laatste turnaround bij BP Geel in iMaintain 6, 2019

Delen:
Tags
Author