Wintershall neemt tweede productieput Sillimanite-gasveld in gebruik

Wintershall Noordzee heeft een tweede put in het Sillimanite-gasveld in gebruik genomen. Het gas uit het veld op het Engelse en Nederlandse Continentale Plat komt via een productieplatform van Neptune in Nederland aan land. Een derde put moet later dit jaar ook gas gaan produceren. Managing director Robert Frimpong geeft wel aan dat het investeringsklimaat offshore steeds uitdagender wordt.

Een nieuwe twaalf kilometer lange pijpleiding transporteert het gas uit de tweede put (D12-B2) naar het bestaande D15-A-productieplatform van Neptune in Nederland. Van daaruit wordt het gas naar de wal getransporteerd.

Investeringsklimaat

Nu de booractiviteiten van de eerste twee productieputten zijn afgerond, boort het bedrijf de Sillimanite South exploratieput. Deze derde put moet in het vierde kwartaal van dit jaar gas produceren. ‘In de zuidelijke Noordzee ervaren we echter een steeds uitdagender investeringsklimaat met nieuwe exploratieactiviteiten op een record laag niveau’, stelt Robert Frimpong, managing director van Wintershall Noordzee.

Behoefte aan betrouwbare vergunningsprocedures

‘Het verbeteren hiervan is dan ook cruciaal om het succes van de Nederlandse E&P-sector veilig te stellen. We hebben een sterke behoefte aan betrouwbare vergunningsprocedures in Nederland, in overeenstemming met wettelijke kaders en deadlines en aan vooruitgang in het stikstofdossier. In combinatie met een stijging van de huidige lage gasprijzen, zal dit Nederland in staat stellen om een land te blijven dat voor de komende jaren interessant is voor exploratie- en productiebedrijven om in te investeren.’

Essentieel voor energietransitie

Verbeterde voorwaarden moeten exploratie, ontwikkeling en het onderhoud van infrastructuur ondersteunen. Volgens Frimpong is dit ook essentieel voor de energietransitie. De infrastructuur voor de energietransitie is de infrastructuur van vandaag. We moeten de juiste omgeving creëren, operationeel, commercieel en met wet- en regelgeving, die een vlotte herbestemming van die belangrijke infrastructuur mogelijk maakt.

Het in 2015 ontdekte veld bevindt zich op ongeveer tweehonderd kilometer uit de kust van Den Helder. Het veld ligt in zowel Engelse als in Nederlandse wateren. In juli 2018 is een verdrag tussen de Britse en Nederlandse regeringen in werking getreden ten behoeve van de exploitatie van het veld. De eerste put is eerder dit jaar in gebruik genomen.

Delen:
Author