Investeerders opgelet!

DSM en AkzoNobel staan op de eerste en derde plaats in een nieuwe duurzaamheidsranglijst. De initiatiefnemers van de lijst willen investeerders stimuleren hun kapitaal te steken in voorlopers in de chemische industrie.

De duurzaamheidsranglijst van ChemScore toont investeerders de beste en slechtste prestaties in de chemische industrie. Het gaat om het niveau van duurzaamheid in de productportfolio van de 35 grootste beursgenoteerde chemiebedrijven. Europese chemiebedrijven staan veelal bovenaan de lijst. Een mix van Amerikaanse en Aziatische bedrijven volgt hen.

DSM en Akzo doen het goed ten opzichte van hun collega’s. Deze twee bedrijven lopen voor op de rest als het gaat om groene chemie en de ontwikkeling van veiligere chemicaliën. Twee bedrijven vergezellen hen daarin: Sherwin-Williams en LG Chem.

Bedreiging voor rendement

‘Voor investeerders is een beter begrip van de betrokkenheid van bedrijven bij de productie van gevaarlijke chemische stoffen van cruciaal belang. Veel van deze chemicaliën vormen niet alleen een bedreiging voor de gezondheid van de mens en het milieu. Ze vormen ook een bedreiging voor het rendement van een investering’, stelt Anne-Sofie Bäckar, uitvoerend directeur van ChemSec.

Als voorbeeld noemt ChemScore persistente chemicaliën, zoals PFAS. Deze chemicaliën hebben zich in de loop van decennia opgebouwd in de mens en de natuur. In de VS lopen inmiddels rechtszaken tegen verschillende chemiebedrijven die dergelijke stoffen produceren. De geschatte kosten variëren van 25 miljard tot 40 miljard dollar. ‘Het is geen toeval dat hun aandelenkoersen een duikvlucht hebben genomen in vergelijking met het gemiddelde van de industrie’, stelt Bäckar.

Follow This

De doelstelling van ChemScore doet denken aan het initiatief Follow This van Mark van Baal. Hij verzamelde daarmee ruim 4.700 aandeelhouders die in eerste instantie Shell opriepen om te vergroenen. Hij kreeg steeds meer navolging. Onder andere vier grote institutionele beleggers steunden zijn resolutie. Daarmee kon hij een aanzet geven tot een koerswijziging van Shell.

Inmiddels heeft Follow This ook aandelen in andere olieconcerns. Het wil Equinor (voorheen Statoil), BP, Chevron en zelfs ExxonMobil eveneens op een ander, duurzamer spoor zetten.

Lees hier een interview met Mark van Baal in Petrochem

Kijk hier voor meer informatie uit de ranglijst van ChemScore.

Delen:
Author