BP schrapt tienduizend banen

De nieuwe CEO van BP, Bernard Looney, liet aan persbureau Reuters weten dat het bedrijf ongeveer vijftien procent van zijn personeelsbestand schrapt. Een deel van deze beslissing heeft te maken met de daling van de vraag naar olie als gevolg van de Covid-19-crisis. Maar ook de verschuiving van olie en gas naar hernieuwbare energiebronnen dwingt het bedrijf om maatregelen te nemen.

Een geschil tussen Rusland en de VS had de wereldwijde olieprijzen al flink onder druk gezet toen Covid-19 zich aandiende. Het overschot aan olie en olieproducten dwingt de oliemaatschappijen om hun kosten drastisch te verlagen. BP wilde dit jaar al een vierde van de kosten terugdringen, maar is nu gedwongen nog meer te snijden. De daling van het aantal banen is een van de extra maatregelen die het bedrijf neemt om te kunnen overleven.

Ontslagen

BP heeft wereldwijd 70.100 werknemers en schrapt daarvan om en nabij 10.000 banen. Looney verklaarde dat met name de kantoorbanen onder druk staan. Er is nog steeds behoefte aan operationeel personeel: vooral nu het bedrijf zich voorbereidt op de overstap naar koolstofarme energie. Het bedrijf denkt ook aan kostenreductie door digitalisering en integratie van een aantal bedrijven.

BP heeft ook raffinaderijen in Rotterdam en het Belgische Geel. Het is nog onbekend waar de ontslagen zullen vallen, maar Looney vertelde Reuters wel dat éénvijfde van de ontslagen in Groot-Bittanië zullen vallen.

Besparen

De winst van BP daalde in het eerste kwartaal met 67 procent ten opzichte van vorig jaar tot 800 miljoen dollar. De huidige olieprijs ligt nog steeds onder de rendabiliteitsdrempel van het Britse bedrijf. Om de crisis te overleven, wil het bedrijf dit jaar 12 miljard dollar besparen op de kosten en in 2021 nog eens 2,5 miljard dollar.

Verduurzamen

Looney begon in februari als CEO van BP met de belofte het bedrijf opnieuw uit te vinden. Om die belofte waar te maken heeft hij al elf nieuwe divisies opgericht. Zoals de meeste bedrijven wil BP in 2050 een netto nul-emissiebedrijf zijn.

Delen:
Tags
Author