Gunvor begint alsnog aan uitgestelde stop

Op het hoogtepunt van de coronacrisis besloot Gunvor om de onderhoudsstop van haar raffinaderij in Rotterdam op te schorten. Inmiddels is besloten om de turnaround binnen enkele weken aan te vangen. Daarna kan de raffinaderij op zijn minst weer vijf jaar door.

Een paar maanden geleden was er in de industrie veel meer onzekerheid dan nu over de coronamaatregelen en ook het gedrag van mensen. Inmiddels is de situatie gewijzigd. Zo is meer duidelijk over de mogelijkheden in de industriële omgeving, zijn er meer oplossingen en blijkt dat mensen prima hun gedrag kunnen veranderen. Ook zijn verschillende stops bij andere asset owners die iets later waren gepland, toch begonnen. Met tal van aanpassingen, dat wel.

Meer activiteit

Gunvor heeft de afgelopen maanden gebruikt om met haar contractors te onderzoeken hoe ze wel een stop zonder gezondheidsrisico’s kunnen uitvoeren. Dat resulteerde in een andere planning en extra maatregelen om besmetting te voorkomen. De stop zal langer duren en dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om met gemiddeld minder mensen tegelijk op de raffinaderij de werkzaamheden uit te voeren. Oorspronkelijk zouden gemiddeld 2500 mensen op de site gaan werken tijdens de stop, nu zal dat nog niet eens de helft zijn, mogelijk zelfs een derde.

Vijf jaar

Voor de stop is een uitgebreid plan ingediend bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en dat is inmiddels ook goedgekeurd.  De voorbereidingen zijn weer begonnen en de komende weken zal er meer activiteit te zien zijn op de raffinaderij.

Voor de werknemers van Gunvor en ook betrokken contractors is dit het meest positieve nieuws sinds maanden. Het hoofdkantoor van Gunvor laat met deze grote investering zien dat het vertrouwen heeft in de Rotterdamse raffinaderij. In de onzekere raffinagebranche lijkt het voortbestaan van de Rotterdamse raffinaderij met ten minste vijf jaar zeker gesteld.

KPE

Eind maart werd bekend Gunvor de stop aan haar raffinaderij in de Europoort ging opschorten. Toen verwachtte het bedrijf dat de verplichte pauze zeker zes maanden ging duren. Dat lijkt nu dus mee te vallen. Wel lag de raffinaderij vanaf dat moment stil, omdat niet aan verplichte inspectietermijnen kon worden voldaan.

In 2016 nam Gunvor de raffinaderij over van KPE, een dochter van Q8.

Delen:
Author