Delamine begint later èn eerder aan stops

Chemiebedrijf Delamine is op Chemiepark Delfzijl afgelopen vrijdag begonnen aan haar voorjaarsstop. Een maand later dan gepland. Een grotere turn around die in het najaar is gepland, begint juist een maand eerder. In september in plaats van oktober.

Het losbarsten van de coronacrisis was voor Delamine reden genoeg om de twee stops die dit jaar waren gepland nog eens goed tegen het licht te houden. Uitvoerig werd gekeken naar de integriteit en ook de inspectietermijnen van de verschillende onderdelen. Dat resulteerde in een andere opbouw van de stops en verschillende verschuivingen.

Kristallisator

Zo was het oorspronkelijke plan dat een nieuwe energiebesparende installatie bij de voorjaarsstop in gebruik zou worden genomen. Dat is nu verschoven naar de grotere stop in het najaar. Een kristallisator en bijhorende destillatiekolom moeten in een veertig meter hoge installatie worden geplaatst. De modulaire staalconstructie daarvoor is al neergezet. Met de planning, voorbereiding en meer recent de fundering is Delamine al bijna een jaar bezig.
De afgelopen tijd is de afronding echter vertraagd. In verband met corona is de aanvoer van het hart van de installatie, de kristallisator, uit het buitenland vertraagd. Pas wanneer deze arriveert, wordt de bouw vervolgd met leidingwerk, instrumentatie tot en met bekabeling.

Volgelaatschermen

De aansluiting en ingebruikname van de nieuwe installatie is daarom noodgedwongen uitgesteld naar de tweede stop dit jaar. Manufacturing Manager Hans Bremer: ‘Je zou kunnen zeggen dat de eerste stop een goede voorbereiding is voor de tweede. In de kleinere voorjaarsstop kunnen we ervaring op doen met de corona-omstandigheden. Daarvan kunnen we profiteren bij de grotere najaarsstop.’ Bij de voorjaarsstop zijn gemiddeld zeventig mensen meer op de locatie van Delamine te vinden. In het najaar gaat het om een paar honderd extra.

Bij de huidige stop worden de RIVM-voorschriften strikt nageleefd. Hiervoor zijn extra voorzieningen getroffen zoals bijvoorbeeld aangepaste looproutes,  gespreide pauzetijden, ruimere kantine- en stopcoördinatie faciliteiten en aangepaste werkinstructies om  zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te kunnen garanderen. Dat laatste zal echter niet altijd mogelijk zijn. Als twee monteurs toch voor een klus dichterbij elkaar moeten komen, dan worden volgelaatschermen ingezet. Bremer: ‘Die zullen er vooral voor zorgen dat de drager anderen niet besmet. Een mooi voorbeeld van een nieuwe toepassing van een middel die ergens anders voor is bedoeld, om bijvoorbeeld het gelaat te beschermen tegen chemicaliën.’

Theezakjes

Delamine is een joint venture van Nouryon en het Japanse Tosoh Corporation. Het bedrijf produceert in Delfzijn ethyleenaminen. Het productieproces is gebaseerd op de omzetting van dichloorethaan met ammoniak. Hierbij wordt ook natronloog van de chloorfabriek op het Chemiepark Delfzijl gebruikt.

Ethyleenaminen zitten bijvoorbeeld in papier van theezakjes, koffiepads en tissues, motorolie, asfalt, verfuitharders voor bijvoorbeeld windmolens, purschuim, pilletjes tegen wagenziekte en diverse veterinaire producten.

Delen:
Author