Ook Air Liquide zet stop door

Afgelopen vrijdag is één van de waterstof- en koolmonoxide-installaties van Air Liquide in Rozenburg in stop gegaan. Uiteraard met verschillende maatregelen. En voor de aanpak heeft het bedrijf goed gekeken naar de grote stop van Shell Pernis die als eerste in het Rotterdamse havengebied “gewoon” doorging.

Air Liquide Rozenburg produceert op het terrein van chemiebedrijf Huntsman waterstof, koolmonoxide, CO2, elektriciteit en stoom voor de chemische industrie. Op de site staan zeven verschillende installaties die onafhankelijk van elkaar in stop gezet kunnen worden om onderhoud te kunnen plegen. Dit jaar was één van de waterstof- en koolmonoxide-installaties aan de beurt.

Contractors

Bij de planning van de stop moet vooral in de gaten worden gehouden dat er met name in de Rotterdamse en Antwerpse haven voldoende waterstof wordt geproduceerd voor de verschillende afnemers. Verschillende waterstofinstallaties verbonden aan een pijpleidingennetwerk dat zelfs reikt tot Noord-Frankrijk moeten aan de vraag kunnen voldoen. Er zijn daarom niet veel windows, waarin de stop kan plaatvinden. Later in het jaar zijn er nauwelijks mogelijkheden meer en de wettelijke keuringstermijnen moeten natuurlijk gerespecteerd worden. Bovendien wordt het dan mogelijk moeilijk om contractors te vinden als andere uitgestelde stops dan ook uitgevoerd moeten worden.

Relatief kleine fabriek

De omstandigheden zijn nu natuurlijk niet gemakkelijk. Daarom zijn veel maatregelen getroffen en ook is de planning wat ruimer opgezet. Voor de stop zijn vier in plaats van de normale drie weken uitgetrokken. Dat geeft de nodige lucht. En als het niet anders kan dat twee mensen dichterbij elkaar dan 1,5 meter moeten werken, dan liggen medische mondmaskers klaar voor beide monteurs.

Het is geen enorme stop, zoals bijvoorbeeld bij Zeeland Refinery en Shell Pernis. Toch kunnen er tijdens de turn around twee tot drie maal zoveel mensen extra op de site in Rozenburg rondlopen. Denk aan 100 -120 mensen.

Doordat verschillende werkzaamheden elders worden uitgesteld, bijvoorbeeld de stop bij Gunvor, is het wel gemakkelijker voor een relatief kleine fabriek om aan voldoende mensen te komen. Een extra reden om de stop nu toch door te laten gaan.

Delen:
Author