TU/e en Nouryon maken scheiding met silica goedkoper en flexibeler

Onderzoekers van TU Eindhoven en Nouryon ontwikkelen een proces om op grote schaal silica-microbolletjes te synthetiseren. Dat kan de chemische en farmaceutische industrie meer flexibiliteit en kostenbesparing opleveren op  bij scheidingsprocessen.

Silica staat ook wel bekend als siliciumdioxide. Het is een duur en niet gemakkelijk verkrijgbaar product. In poreuze vorm gebruikt de chemische industrie silica om grondstoffen te filteren en van elkaar te scheiden. Of om ze om te zetten in producten. Om specifieke scheidingsprocessen efficiënter te maken en de zuiverheid van producten te verhogen, is poreus silica nodig met een grootte van de poriën die precies is afgestemd op de specifieke grondstof.

Nanometer

Deze poreuze silica worden gemaakt met een technologie die bekend staat als “sol-gel-emulsietechnologie”. Het maakt gebruik van silicadeeltjes in een wateremulsie. Met hun technologie kunnen de onderzoekers de poriegrootte veel beter variëren en met een grote nauwkeurigheid. Bij het mengen van twee soorten silica-mengsels konden ze elke poriegrootte tussen vier en vijftig nanometer maken.

Microbolletjes

Volgens de onderzoekers Heiner Friedrich en Remco Fijneman is daarmee een nieuwe methode ontwikkeld die zowel flexibel als kostenbesparend is. ‘Onze methode maakt de weg vrij voor de volgende generatie op maat gemaakte silica-microbolletjes, die kunnen worden gebruikt bij zuivering, scheiding, katalyse en andere toepassingen.  De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Functional Materials.

 

 

Delen:
Tags
Author