Groningse subsidie voor vergassing plastic afval

Afvalverwerkingsbedrijf S4 GroNext krijgt 2,8 miljoen euro subsidie voor de investering in productiefaciliteiten voor een nieuwe fabriek in de Eemshaven. De subsidie wordt toegekend vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). Het bedrijf gaat plastic afval dat niet recyclebaar is verwerken tot gas. Dit gas kan vervolgens in de chemische industrie gebruikt worden als duurzame grondstof. Bij het nieuwe bedrijf komen 28 arbeidsplaatsen. 

Innovatie

Met de subsidie van de provincie schaft het bedrijf een machine aan om plastic afval te verwerken tot korrels. Een chemische installatie verwerkt de korrels vervolgens tot duurzaam gas. Een deel van dit gas wordt omgezet in elektriciteit voor eigen gebruik. In de chemische installatie zit een zogeheten Kinext-unit. Dit innovatieve systeem voor energieopslag wordt onder meer gebruikt om het stroomnet in de Eemshaven stabiel te houden. De fabriek van S4 GroNext wordt gebouwd op 5000 vierkante meter, met uitbreidingsmogelijkheden voor nog eens 5000 vierkante meter. De provincie Groningen ziet het nieuwe bedrijf als een aanwinst voor de chemische industrie in Groningen.

Methanol

In Rotterdam ontwikkelt Enerkem een nieuwe technologie om afval dat niet kan worden gerecycled via vergassing om te zetten naar methanol. Meer over dat project kunt u lezen in het meinummer van Petrochem, dat online te lezen is!

Delen:
Author