Succesvolle turnaround Nedmag ondanks coronacrisis

Op het moment dat Nedmag zijn ovens uitschakelde voor de tweejaarlijkse turnaround, diende de coronacrisis zich aan. De producent van magnesiumzout besloot toch door te gaan met de werkzaamheden. Een aantal dagen later dan gepland en zo goed als binnen budget rondde men de werkzaamheden veilig af.

Op het moment dat de overheid de maatregelen aankondigde om de uitbraak van het covid-19 virus in te dammen, was Nedmag bezig met het uit bedrijf nemen van zijn assets. CEO Bert Jan Bruning: ‘Onze ovens werken normaal gesproken op een temperatuur van 2200 graden Celsius. Die moeten heel langzaam afkoelen voordat we er überhaupt bij kunnen. Zo’n proces kun je niet even afbreken. En dus kozen we er voor om dan maar door te gaan, maar wel met in achtneming van de RIVM-richtlijnen.

Dat is nog niet zo eenvoudig omdat we normaal gesproken zo’n honderd man op de site hebben rondlopen, terwijl dit ongeveer vervijfvoudigt met een stop. We moesten dan ook heel snel keten laten aanrukken om te voorzien in de nodige aparte kleedruimtes, wasruimtes, kantines en zo voorts. Bovendien moesten we de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen inkopen om ook werkzaamheden waarbij je weinig afstand kon houden, toch veilig te laten verlopen.’

Keuzes

Bruning kan inmiddels terugkijken op een goed verlopen stop, zeker gezien de omstandigheden. Het vergde wel heel wat creativiteit van zowel het management als het personeel. ‘We hebben vanaf het begin het personeel betrokken bij de planvorming’, zegt Bruning. ‘Daarbij hebben we de tijdsplanning min of meer losgelaten. Als we de klus maar veilig konden afronden. We hebben wel duidelijke keuzes gemaakt tussen noodzakelijke en wettelijk verplichte werkzaamheden en vervangingsinvesteringen die we ook nog wel even konden uitstellen.

Uiteraard kijk je dan goed wie echt op de site aanwezig moet zijn en wie eventueel thuis kan werken. We hebben bijvoorbeeld software engineers die hun werk net zo goed vanaf hun bureau kunnen uitvoeren. We zorgden er wel voor dat alleen het noodzakelijke kader zoveel mogelijk op de site aanwezig waren. Een dergelijk project in deze omstandigheden kan je nu eenmaal niet vanaf je bureau aansturen.’

Creativiteit

Bruning: Eerlijk gezegd, zagen we juist een energie vanuit de werknemers ontstaan die we alleen maar in banen hoefden te leiden. Iedereen wist dat we met een unieke situatie te maken hadden en kwam met eigen ideeën voor hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat ze klussen konden klaren zonder met elkaar in contact te komen. Zo is er een aparte kraanloop gemaakt om assets eenvoudig uit te kunnen bouwen. Een aantal mensen stelde al snel voor om pompen niet plekke uit elkaar te halen, maar ze naar een aparte werkplaats te vervoeren.’

Lockdown

Ook organisatorisch moesten Nedmag nadenken hoe het bedrijf met risico’s zou omgaan. ‘We spraken af dat als iemand niet honderd procent fit was, hij of zij thuis bleef’, zegt Bruning. ‘Waar nodig koppelden we die personen aan collega’s in het veld zodat ze op de achtergrond hun steentje konden bijdragen. Uiteraard moesten we ook de toeleveranciers en hun monteurs betrekken bij de plannen. We hebben ze vrijgelaten in hun keuze of ze wilden doorgaan. Maar als ze doorgingen moesten ze uiteraard wel de nodige maatregelen nemen. Natuurlijk was het soms best spannend. Alle landen zijn in lockdown en we hadden Deense en Duitse servicebedrijven. Dan is het best lastig als je onderdelen of kennis uit die landen nodig hebt.’

Lessen

Bruning kijkt terug op een geslaagde turnaround: ‘Hoewel we dus niet alles hebben uitgevoerd wat we oorspronkelijk van plan waren, doorstonden we in ieder geval een veilige stop. Uiteindelijk waren we een paar dagen later dan gepland klaar. Het mooie is dat we in de toekomst sommige werkzaamheden sneller kunnen uitvoeren omdat we nu goed moesten nadenken hoe we dingen slimmer konden aanpakken. De hulpmiddelen die we nu ontwikkelden, kunnen we later weer inzetten. We hebben binnenkort nog een stop in de planning staan. Dus we zullen de geleerde lessen zeker meenemen.’

Delen:
Author