Crisis laat zien dat overheid snel gedrag kan veranderen

Op het moment staat gezondheid op de eerste plek. Niet meer dan terecht, vindt MVO Nederland. Nu we iets meer naar voren kijken, maakt de crisis veel duidelijk. Hoe essentieel en innovatief de chemiesector is bijvoorbeeld. En dat de overheid snel gedrag van mensen kan veranderen.

‘Gebeurtenissen als deze veranderen de denkbeelden en acties van mensen en bedrijven over de hele wereld. We zijn ons bijvoorbeeld weer enorm bewust van mensen die werken in vitale sectoren als zorg, onderwijs en veiligheid,’ stelt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland

De nieuwe economie

Volgens haar laat de crisis daarnaast ook zien dat de overheid gedrag van mensen kan veranderen. Sneller dan we vaak doorhebben. ‘Hoewel er nog steeds mensen de regels aan hun laars lappen, zie ik dat verreweg het grootste deel van Nederland de regels van het kabinet opvolgt. De straten zijn leeg en velen blijven thuis. Het laat mij zien dat regelgeving een van de sterkste middelen is om gedrag te sturen. Niet voor niets zetten wij met onze activiteiten in op het creëren van de juiste spelregels voor ondernemers in de nieuwe economie.’

Alle milieukosten

De crisis laat ook goed zien hoe essentieel en innovatief de chemiesector is, stelt haar collega Elsbeth Roelofs. ‘Denk aan de grote hoeveelheid grondstoffen voor desinfectanten en de

Elsbeth Roelofs: pleidooi voor true cost accounting.

desinfectanten zelf die chemische bedrijven produceren of aan kunststoffen voor ziekenhuiskleding en mondkapjes. Maar ook zuurstof voor beademing komt uit de chemiesector’, stelt de programma manager Sustainable Chemical Business. Bedrijven die deze producten maken, draaien nu overuren, vervolgt ze.

Roelofs ziet juist nu mogelijkheden voor een versnelde overgang naar een nieuwe economie, met bijvoorbeeld meer ruimte voor true cost accounting in de chemie. Volgens de studies is er een groot gat tussen de huidige prijzen en de prijzen die producenten rekenen als ze alle werkelijke kosten in rekening brengen. Als ze bijvoorbeeld alle milieukosten in de prijs meenemen.

Meer hierover en over een pleidooi voor meer feminien leiderschap kun je lezen in een uitvoerig interview in de nieuwe Petrochem, die binnenkort verschijnt.

 

Delen:
Author