North Sea Port ziet in april minder goederenoverslag

De coronacrisis is steeds wisselend merkbaar in de cijfers van North Sea Port. In april zag de haven 2,3 procent minder goederenoverslag en 7 procent minder schepen.

Bij North Sea Port kwamen in april 729 zeeschepen binnen, 7 procent (51) minder in vergelijking met april 2019. Deze schepen vervoerden samen 5,4 miljoen ton goederen, ‘slechts’ een verlies van 2,3 procent (120.000 ton) tegenover april 2019.

Soorten goederen

Ondanks een daling van de goederenoverslag via zeevaart steeg de aanvoer tot 4 miljoen ton (+8%). De afvoer nam af (-23%) en strandde op 1,4 miljoen ton. Het verschil in aanvoer en afvoer is ook in de soorten goederen te zien. De landbouwproducten en de voedingsproducten zitten met een groei van 50 procent nog steeds stevig in de lift. Maar de grootste dalers zijn de overslag van voertuigen (-45%) en bouwmaterialen (-31%). Dit is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis waardoor er een afvoerbeperking voor voertuigen richting Groot-Brittannië is, een aantal bedrijven in de automobielsector tijdelijk zijn gesloten en bouwwerkzaamheden en cementcentrales (gedeeltelijk) stilliggen.

Binnenvaart

Bij North Sea Port kwamen in april 3.360 binnenvaartschepen binnen, 17 procent minder dan vorig jaar. De goederenoverslag via binnenvaart ging er 9 procent op achteruit (400.000 ton).

In de binnenvaart wordt de coronacrisis pas in april – de minste maand – echt duidelijk. Voorlopig valt voor de eerste vier maanden van dit jaar nog steeds een status quo in vergelijking met vorig jaar te noteren (+0.4%).

Geen compleet plaatje

Met ‘slechts’ een verlies van 2,3 procent via zeevaart in april weet North Sea Port zich wat betreft goederenoverslag wellicht nog best staande te houden. Maar cijfers per maand geven slechts een heel gedeeltelijk beeld weer laat de haven weten. En ze zeggen bovendien zeker niet alles over andere gevolgen die bedrijven nog ondervinden, zoals werkloosheid en mogelijkerwijs een lagere toegevoegde waarde op langere termijn. North Sea Port verwacht dat de coronacrisis in de komende maanden nog verder voelbaar zal zijn. Uitkijken naar de halfjaarcijfers dus.

Delen:
Author