Update: Chemische sector moet door ondanks corona

Om de samenleving draaiende te houden zijn onder andere de processen in de (petro)chemische sector als vitaal aangewezen. Hoe gaan bedrijven om met deze situatie?

Veel bedrijven volgen de adviezen van de regering op en laten medewerkers die thuis kunnen werken dat doen. Voor werknemers met kritische functies en zonder klachten is het belangrijk dat zij wel op het bedrijf aan de slag gaan. Zo melden Chemelot, Havenbedrijf Rotterdam, Groningen Seaports en Port of Antwerp dat zij bedrijven en haven operationeel proberen te houden.

Shell

Shell Moerdijk en Pernis laten weten de maatregelen te volgen die het kabinet heeft genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarom werken de medewerkers van Shell, wanneer mogelijk, thuis en gaan publieke bijeenkomsten niet door. Wel loopt de gehele operatie binnen de fabrieken door. Ook groot onderhoud aan de fabrieken gaat door en dat blijft in de toekomst ook gebeuren. Medewerkers die binnen de fabrieken aan het werk zijn en medewerkers die thuis werken moeten zich aan strikte hygiënerichtlijnen houden. Daarnaast is werknemers gevraagd ‘sociale afstand’ te houden tot elkaar.

Dow

Dow volgt de situatie rondom het coronavirus al sinds de start van het virus nauwlettend. Al weken heeft persoonlijke hygiëne (zorgvuldig wassen van handen bijvoorbeeld) al weken de aandacht intern en is er continu aandacht voor de social distancing mogelijkheden (minimaal 1,5 meter afstand houden). Vrijdag heeft Dow Benelux alle medewerkers gevraagd om het werk vanuit huis uit te voeren als dit mogelijk is. Alle externe meetings zijn gecanceld en trainingssessies die niet van cruciaal belang zijn voor de dagelijkse bedrijfsvoering van sites zijn uitgesteld. Interne meetings vinden alleen nog via telefoon en WebEx plaats. Uiteraard moet daarbij de veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit van onze activiteiten en bedrijfsvoering geborgd blijven.

DSM

DSM laat weten dat ze een aantal weken geleden al voorzorgsmaatregelen heeft genomen om medewerkers gezond te houden. Denk aan hygiënemaatregelen, gelimiteerd reizen, zoveel mogelijk thuis werken en het vermijden van groepen mensen. ‘Onze productie en operatie loopt door met deze voorzorgsmaatregelen, zodat we onze klanten kunnen blijven bevoorraden’, laat een woordvoerder weten. ‘We beperken de toegang van bezoekers tot onze locaties, blijven reizen beperken en informeren medewerkers met grote regelmaat hoe ze de risico’s op besmetting kunnen minimaliseren.

Een speciaal team van DSM-medewerkers volgt de ontwikkelingen rond corona op de voet, stemt af met relevante organisaties en anticipeert zoveel als mogelijk op toekomstige ontwikkelingen om medewerkers geïnformeerd, veilig en gezond te houden en mensen te helpen waar het kan.

Haven Antwerpen

De Belgische regering heeft de haven gevraagd haar activiteiten draaiende te houden. Port of Antwerp maakt er daarom een prioriteit van om de haven volledig operationeel te houden, zonder daarbij het virus verder te verspreiden. Naast het opvolgen van de adviezen is er onder andere een grens- en sectoroverschrijdende taskforce opgericht om wekelijks de situatie te monitoren en eventueel extra maatregelen op te leggen.

Economische impact

De haven van Antwerpen kijkt in een bericht ook alvast vooruit op de economische impact. De komende weken komen er vijftien containerschepen minder uit Azië aan vanwege de corona-uitbraak. Deze komen bovenop de naar jaarlijkse gewoonte geschrapte afvaarten omwille van het Chinees nieuwjaar. Dat komt overeen met 115.000 TEU minder containertrafiek van en naar China. China is voor Antwerpen de tweede handelspartner na de VS. Voor de inschatting van de impact op de goederenstromen uit de rest van de wereld, is het volgens het bedrijf te vroeg.

Delen:
Tags
Author