Brussel akkoord met overname Sabic door Aramco

Saudi Aramco mag van de Europese Unie een belang nemen van zeventig procent in Sabic. Daar is een bedrag van ruim 69 miljard dollar mee gemoeid. Sabic heeft grote chemische productielocaties in Nederland, in Geleen en Bergen op Zoom.

Door het akkoord van Brussel lijkt weinig meer in de weg te staand voor de overname. Vorig jaar maart maakte de Saoedische oliegigant officieel bekend dat het een meerderheidsbelang van zeventig procent wilde verwerven in chemieconcern Sabic. Aramco neemt de aandelen over van het openbare investeringsfonds van Saoedi-Arabië. Dat fonds wil dat geld aanwenden om Saoedi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten.

De overige dertig procent beursgenoteerde aandelen in Sabic maken geen deel uit van de transactie. Saudi Aramco heeft geen plannen om deze resterende aandelen te verwerven. De transactie is nog wel onderhevig aan bepaalde voorwaarden voor sluiting, waaronder goedkeuring door toezichthouders.

Petrochemische producten

Sabic, met hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft wereldwijde activiteiten in meer dan 50 landen met 34.000 werknemers. Waaronder Nederland. In Geleen heeft het productie-installaties die oorspronkelijk van DSM waren. De fabrieken in Bergen op Zoom waren voorheen in handen van GE Plastics.

De overname past in de langetermijnstrategie van Saudi Aramco. Het grootste oliebedrijf ter wereld wil zich naast brandstoffen steeds meer toeleggen op petrochemische producten. Meer over de strategie van Saudi Aramco is te lezen in een eerder verschenen achtergrondartikel ‘Grootste oliebedrijf blijft groeien’.

Delen:
Tags
Author