Veiligheid in industrie gebaat bij digitalisering

Volgens de nieuwe voorzitter van Veiligheid Voorop, Jurgen Hoekstra, is veiligheid gebaat bij eenvoud. Shortcuts ontstaan volgens hem niet voor niets. ‘We moeten vooral ook kijken hoe we het simpeler kunnen maken. Praktischer. Laat ze daar ook over meedenken. Zorgen dat de praktijk eenvoudiger wordt.’

Regels zijn volgens Hoekstra – managing director van BASF Benelux – belangrijk, maar vooral als basis. ‘Als we afspreken dat we niet harder dan 100 kilometer per uur mogen rijden, dan zal dat eerst een tijdje gecontroleerd moeten worden. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat we de politieagent niet nodig hebben. Dat geldt ook in de industrie.’

Normaal

Tegelijkertijd moet de industrie ook eerlijk zijn over de risico’s. ‘Alles brengt risico’s met zich mee, ook als je bijvoorbeeld in de auto stapt. Nul risico bestaat gewoon niet. Bij veiligheid draait het niet om kpi’s. Borden bij de ingang met “al tien jaar geen ongeluk” kunnen bijvoorbeeld erg verhullend zijn. Het moet niet om cijfers maar om mensen gaan. Mensen die ook familie hebben en elke avond veilig thuis willen komen. Veilig werken moet normaal zijn. En samen moeten we er voor zorgen dat we steeds veiliger gaan werken.’

Communicatie en uitwisseling van kennis is daar heel belangrijk bij, stelt hij. ‘Mensen op de werkvloer hebben zelf al vaak veel goede ideeën voor verbetering. Ze zijn betrokken en willen ook zelf een positieve impact hebben. Je moet ze daar ook voor waarderen. Onlangs heb ik uitgebreid gesproken met twee operators. Over wat zij als mogelijke shortcuts zien in hun werkomgeving. Ze noemden er veel. Een voorbeeld is dat voor bepaalde reparaties een trap nodig is. Maar die hangt op een andere plek in de fabriek. Dan is het heel verleidelijk om dan maar ergens bovenop te staan. Dan kan alles op papier goed afgedekt zijn, maar in de praktijk werkt het soms toch anders.’

Verbinding opzoeken

De oplossing is volgens Hoekstra dan niet meteen de papieren regels erbij te halen. Shortcuts ontstaan niet voor niets. ‘We moeten vooral ook kijken hoe we het simpeler kunnen maken. Praktischer. Laat ze daar ook over meedenken. Zorgen dat de praktijk eenvoudiger wordt.’

Op dat vlak heeft Hoekstra veel vertrouwen in digitalisering. ‘Heel veel handelingen kun je automatiseren, waaronder inspecties. Voor operators blijven dan veel minder zaken over waar ze op moeten letten. Dat maakt het werk veel overzichtelijker en meteen ook veiliger. En waarom ook niet. De technologie is er al.’

Brede basis

Als voorzitter van Veiligheid Voorop wil hij daarom ook veel aandacht geven aan de menselijke kant. De verbinding opzoeken en vooral ook veel nadruk op het delen van kennis. ‘Er is heel veel kennis beschikbaar, maar we moeten vooral een manier vinden om kennis en ervaringen goed onderling te verdelen in de industrie.’

Aan het commitment zou het in ieder geval niet moeten liggen. Aan Veiligheid Voorop zijn maar liefst achttien industriële brancheorganisaties verbonden. In totaal 400 BRZO-bedrijven, waarvan 300 uit de chemie. Een brede basis dus.

Jurgen Hoekstra volgde eind 2019 Anton van Beek (Dow) op als voorzitter van Veiligheid Voorop. Binnenkort volgt een uitgebreid interview met Hoekstra in Petrochem.

Delen:
Author