Stora Enso investeert in Gentse proeffabriek bioplastics

Stora Enso investeert negen miljoen euro in een proeffabriek in de haven van Gent. Het Scandinavische bedrijf wil er plantaardige suikers omzetten in bouwstenen voor biogebaseerd plastic. De bouw van de fabriek begint in de tweede helft van 2020 en is naar verwachting klaar in het eerste kwartaal van 2021.

De proeffabriek gaat in eerste instantie industrieel beschikbare fructose gebruiken om hoogwaardige chemicaliƫn en materialen te produceren voor het testen van toepassingen. Het is echter de bedoeling in de toekomst suikers in te zetten die zijn gewonnen uit hout en andere non-food biomassa. Het geproduceerde bioplastic wordt vervolgens gebruikt voor transparante verpakkingen in de voedings- en drankenindustrie.

Stora Enso produceert in Gent jaarlijks 540.000 ton gerecycled kranten- en magazinepapier. De investering in de pilootfabriek heeft geen invloed op de papierproductie van de fabriek.

Delen:
Author