Nouryon zet forse stap in voorspellen onderhoud fabrieken

Met nieuwe technologie kan chemiebedrijf Nouryon tot vijf maanden van tevoren voorspellen wanneer roterende fabrieksonderdelen kunnen falen. Na succesvolle implementatie in een Duitse chloorfabriek gaat het bedrijf de innovatie ook in zeven andere fabrieken in Europa uitrollen. De Nederlandse technostarter Semiotic Labs ondersteunt Nouryon daarbij met zelflerende technologie.

De technologie maakt gebruik van elektrische golven om in te schatten wanneer pompen, compressoren en bijvoorbeeld transportbanden zouden kunnen falen. Dit geeft tijd om kritieke apparatuur te repareren of te vervangen tijdens een geplande onderhoudstop. Daardoor zijn onverwachte productieonderbrekingen te voorkomen. Bovendien verwacht Nouryon de betrouwbaarheid en veiligheid van productieprocessen te verbeteren.

Predictive maintenance

De Nederlandse startup Semiotic Labs was een van de winnaars van Nouryon’s 2018 Imagine Chemistry Challenge. Innovatiedirecteur Marco Waas Nouryon is enthousiast over de samenwerking met kleine technologiebedrijven. ‘Door samen te werken met startups zoals Semiotic Labs hebben we toegang tot nieuwe technologieën die echte game changers kunnen zijn voor onze industrie. Met predictive maintenance kunnen we het productieproces aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de kosten verlagen.’

CO2-uitstoot

Ook oprichter van Semiotic Labs, Simon Jagers is content met de uitbreiding van de samenwerking. ‘Sinds de Imagine Chemistry Challenge in 2018 werken we samen met Nouryon aan een pilotprogramma om onze technologie te testen en te verbeteren. Ik ben erg enthousiast over de resultaten die we tot dusver hebben gezien in de productieomgeving en ik kijk uit naar de verdere implementatie in fabrieken van Nouryon.’

Nouryon en Semiotic Labs zullen ook kijken naar verdere verlaging van CO2-uitstoot en energieverbruik door de elektrische golven van apparatuur verder te analyseren en het gebruik hierop aan te passen.

Delen:
Author