Volgende stap naar elektrisch kraken in Geleen

Het Finse Coolbrook wil een alternatief bieden voor het energieverslindende proces in naftakrakers. Het bedrijf investeert twaalf miljoen euro in een testreactor voor het elektrisch kraken van nafta. De testreactor wordt dit voorjaar op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen gebouwd om in mei de eerste partijen te produceren.

In een naftakraker wordt gewerkt met temperaturen van minimaal 800 graden Celcius. Daarbij worden enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt. Coolbrook heeft een zogeheten RDR-eReactor ontwikkeld, een elektrische oplossing voor het verwarmen van de ovens in naftakrakers.

De nafta wordt in de reactor geĆÆnjecteerd. Binnenin de reactor draait een rotor met een zeer hoog toerental, waardoor de vloeistof extreem snel wordt verwarmd. De temperatuur-, druk- en snelheidsparameters starten het chemische proces waarbij grondstoffen voor kunststoffen worden gevormd. De reactor heeft in verhouding niet veel energie nodig. Het is namelijk niet nodig de hele installatie tot 1.200 graden te verwarmen zoals bij een traditionele stoomkraker, maar alleen de vloeistof zelf. De reactor kan daardoor worden aangedreven door een ‘gewone’ elektromotor.

Offline installatie

De testreactor in Geleen kan straks vijfhonderd kilo grondstoffen per uur verwerken. Dit is een kleine hoeveelheid in vergelijking met de commerciƫle productie, maar tegelijkertijd is het al een behoorlijk grote offline installatie. Tests met een kleinere reactor van negentig kilo per uur waren eerder al succesvol. Als de testreactor goede resultaten oplevert, zal dit de basis zijn voor een reactor met echt grote volumes.

Delen:
Author