Kraker Sabic aangesloten op Limburgs warmtenet

Naftakraker Olefins 4 van Sabic op Chemelot is tijdens een recente onderhoudstop aangesloten aan het warmtenet van Het Groene Net. Hiermee is de eerste fysieke stap gezet om woningen en kantoren in de regio Sittard aardgasvrij te maken met  industriële restwarmte.

Het Groene Net legt zich sinds 2015 toe op de ontwikkeling en aanleg van de warmte-infrastructuur in Sittard. Zo wordt er momenteel al gebruik gemaakt van de hernieuwbare warmte van de biomassacentrale BES. Inmiddels zijn 650 woningen en 25 bedrijven en instellingen aangesloten. Die nemen per jaar ongeveer 65 terajoule (TJ) aan warmte af.

Eén van de grootste

Naar verwachting worden tussen 2020 tot 2033  nog eens 20.000 tot 25.000 huishoudens en tachtig kantoren in in Zuid-Limburg  aangesloten op HGN. Hierbij is de Sabic naftakraker Olefins 4 de eerst beoogde warmtebron voor de warmtelevering.  Volgens Bert Bosman, duurzaamheidsexpert bij Sabic, is de aansluiting op HGN het begin van één van de grootste duurzame warmtenetten van Nederland op basis van restwarmte uit de industrie. Hij verwacht een enorme besparing van aardgas en een vermindering van de CO2-uitstoot met 47.000 ton.

 

Delen:
Author