Ook Zeeland wil groene waterstoffabriek

Zeeuwse en Vlaamse bedrijven en overheden willen in 2030 een grote groene waterstoffabriek in bedrijf hebben. De fabriek moet een capaciteit krijgen van één gigawatt. Verwachte investering: 1 miljard euro. 

De waterstoffabriek komt waarschijnlijk in Vlissingen-Oost. Eerste stap is de bouw van een proeffabriek met een investering van 100 miljoen euro. Die moet er in 2025 staan. Gisteren werden de plannen gepresenteerd in Vlissingen tijdens een symposium over waterstof.

Windmolenparken

De initiatiefnemers willen dat Den Haag het plan gaat ondersteunen. Financieel, maar ook met andere toezeggingen. Zo is duidelijkheid nodig van de  landelijke overheid over de aanlevering van duurzaam opgewekte elektriciteit. Onder andere afkomstig van nieuwe windmolenparken voor de Zeeuwse kust – Borssele I tot en met IV.  Voor de waterstoffabriek heeft Zeeland ook  stroom van andere windmolenparken nodig, zoals het nieuwe windmolenpark IJmuiden-Ver.

Statement

De partijen onderschrijven dit afgelopen maandag met een statement. Het statement wordt gesteund door North Sea Port, ArcelorMittal, Dow Benelux, ENGIE, Fluxys, Gasunie, ICL-IP, Impuls Zeeland, Nederlands Ministerie van Economische Zaken & Klimaat, Ørsted, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Zeeland, Smart Delta Resources, Yara Sluiskil en Zeeland Refinery. Lees hier het volledige statement.

European Industry and Energy

Eerder ontvouwden verschillende regio’s al plannen voor waterstoffabrieken, waaronder de Eemsdelta, Rotterdam en Amsterdam. Met name Gasunie is bij veel van deze initiatieven betrokken. Tijdens European Industry and Energy Summit 2019 in december organiseert het gastransportbedrijf een side event over de mogelijkheden voor waterstof in de verschillende regio’s.

Delen:
Author