Shell verwerkt grondstof uit plastic afval tot chemicaliën

Shell wil tegen 2025 een miljoen ton plastic afval per jaar verwerken in haar chemische fabrieken wereldwijd. De eerste stap daartoe is gezet. Het is het concern gelukt een vloeibare grondstof, gemaakt van plastic afval, om te zetten in hoogwaardige chemicaliën.

‘We willen kunststofafval dat met traditionele methoden moeilijk te recyclen is, weer in chemicaliën omzetten en daarmee een kringloop tot stand brengen’, vertelt Thomas Casparie, executive vice president van Shells wereldwijde chemieactiviteiten. ‘Deze chemicaliën komen tegemoet aan de groeiende vraag van onze klanten naar hoogwaardige en duurzame producten.’

Een fabriek van Shell in Norco (Louisiana, Verenigde Staten) had de primeur. Deze kreeg van Nexus Fuels een eerste lading pyrolysevloeistof om te verwerken tot chemicaliën. Shell werkt overigens samen met meerdere bedrijven die plastic afval inzamelen en omzetten in een nieuwe grondstof. Zo kan het concern sneller opschalen naar industriële en winstgevende hoeveelheden in zijn chemische fabrieken in Azië, Europa en Noord-Amerika.

European Industry & Energy Summit

Met chemische recycling kan een groter gedeelte van afvalplastics opnieuw worden gebruikt. Ook gemengde en verontreinigde stromen van plastic, die niet mechanisch kunnen worden gerecycled, krijgen zo een tweede leven als nieuwe bouwstenen.

Op de European Industry & Energy Summit op 10 en 11 december geeft TNO een overzicht van chemisch recyclen. Daarna organiseert zij een rondetafel voor de hele keten. ‘De keten is heel belangrijk bij chemisch recyclen’, zegt Gerard van der Laan, senior scientist circular plastics bij TNO. ‘De plasticproducent, verpakkingsindustrie, brandowners, retailers, afvalinzamelaars en recyclers moeten nauw samenwerken. Gezamenlijk kunnen we eraan werken hoe deze keten zich gaat sluiten en om meer waarde te geven aan kunststof in een nieuwe circulaire keten.’

Delen:
Author