Petrochem oktobernummer: Platforms strategische schakel in energietransitie

Thema van deze nieuwste editie is ‘Offshore’: De plannen voor de aanlanding van offshore-windenergie als waterstofgas liggen al klaar. Enige uitdaging is dat niemand ooit offshore waterstofgas produceerde. Vandaar dat Nexstep en TNO onderzoeken hoe een elektrolyser zich gedraagt onder de zware condities van een offshore-productieplatform van Neptune Energy.

En verder:

Het is een woelige periode voor de industrie. Het imago staat onder druk, onder andere in de maatschappelijke discussies over de energietransitie. Dat terwijl de chemische industrie er juist een enorm positieve invloed op kan hebben met innovaties. Volgens Manon Bloemer, de nieuwe directeur van de Koninklijke VNCI, moet de chemie zichzelf daarom veel meer laten zien.

Avebe neemt tijdens de huidige aardappelcampagne een nieuwe filtratie-installatie in gebruik in Ter Apelkanaal. Daarmee bespaart de coöperatie 23 procent energie op deze locatie. Bovendien komt 400.000 kuub proceswater straks uit de aardappelen zelf. Tijdens Eemsdeltavisie op 16 oktober geeft het bedrijf een virtuele rondleiding in de nieuwe fabriek.

Jeroen Jungschläger is sinds 2015 plantmanager van het Metaal Alkylen Bedrijf (MAE) tegenover de chloorfabriek van Nouryon. Sinds zijn aantreden is de productiecapaciteit van de site met meer dan veertig procent gestegen. Een deel daarvan is te danken aan debottlenecking. Aangevuld met slimme investeringen, staat er nu moderne fabriek met goed doordachte logistiek.

Petrochem 10 verschijnt 8 oktober. Lees hem deze week tijdelijk alvast online!

Delen:
Author