Ook Zweden kiest voor technologie BTG-BTL

Alweer een succes voor BTG-BTL. Na Finland krijgt het bedrijf nu ook voet aan de grond in Zweden. Het bedrijf gaat er samen met TechnipFMC een fabriek ontwerpen en bouwen die van houtresten bio-olie kan maken. De bouw van de fabriek begint nog dit jaar en de opening staat gepland voor 2021.

Het Zweedse Pyrocell, een joint venture van houtleverancier Setra en oliemaatschappij Preem, heeft opdracht gegeven voor de bouw van de fabriek. Deze komt direct naast de houtzagerij van Setra in Gävle te staan, zo’n 170 kilometer ten noorden van Stockholm. Hier is het benodigde zaagsel direct voorhanden en zijn er geen transportmiddelen nodig. Preem verwerkt de bio-olie vervolgens in zijn raffinaderij in Lysekil aan de Zweedse westkust tot biobrandstof.

De fabriek gaat zo’n 35.000 tot 40.000 ton houtafval per jaar via pyrolyse verwerken tot bio-olie. Op de biobrandstof uit de raffinaderij kunnen vervolgens vijftienduizend gezinsauto’s per jaar rijden. Bij pyrolyse worden grondstoffen, zoals zaagsel of bermgras, zonder zuurstof verhit tot ongeveer vijfhonderd graden Celsius. Daardoor ontstaat ruwe bio-olie. Dit proces duurt met deze techniek een paar seconden, waar de natuur daar enkele miljoenen jaren voor nodig heeft.

Finland

Eerder ontvingen BTG-BTL en TechnipFMC al een order uit Finland voor de bouw van in eerste instantie één, maar op termijn vier fabrieken. Ook hier wordt zaagsel verwerkt tot pyrolyse-olie. Diverse fabrieken in Finland en Nederland gaan deze olie gebruiken voor energieopwekking.

Onderzoekers van de Universiteit Twente bedachten de gebruikte pyrolyse-techniek meer dan 25 jaar geleden. In 1993 nam BTG de ontwikkeling en opschaling over. Met de oprichting van BTG BioLiquids (BTG-BTL) in 2008 ging het bedrijf zich samen met TechnipFMC richten op de uitrol van de techniek.

De Hengelose fabriek Empyro past de pyrolyse-technologie van BTG-BTL momenteel al met succes toe. De olie wordt gebruikt voor de energievoorziening van de fabriek van FrieslandCampina in het Achterhoekse Borculo. Zeton is verantwoordelijk voor de fabricage van de kern-unit voor de fabrieken.

Delen:
Author