Avebe vergroot waarde en verkleint voetafdruk

Tijdens de huidige aardappelcampagne neemt Avebe een nieuwe filtratie-installatie in gebruik in Ter Apelkanaal.  ‘Daarmee besparen we 23 procent energie op deze locatie. Bovendien komt 400.000 kuub proceswater straks uit de aardappelen zelf,’ stelt operations-directeur Mark Tettelaar.

Aardappelen bestaan bijna voor tachtig procent uit water. Eerst haalt Avebe het zetmeel eruit. Vervolgens ook de vezels, die momenteel vooral richting veevoeder gaan. Rest daarna het zogenoemde vruchtwater, nog steeds dus ongeveer tachtig procent van de aardappel. Dat bevat onder andere eiwitten en aminozuren. Vooral die eiwitten hebben nu al veel waarde als voeding en voeder.  Nu nog wordt al het water aan de kook gebracht met stoom, wat heel veel energie kost. Daarna wordt het verhitte, gecoaguleerd eiwit gewonnen, Ofwel in vaste vorm, zoals het wit in een gekookt ei.

Omgekeerde osmose

In de nieuwe installatie wordt indampen vervangen door filtratie. Eerst gaat het vruchtwater door een ultrafiltatie-eenheid. Tettelaar: ‘Daarmee wordt de stroom al met een factor drie ingedikt. Het concentraat wordt vervolgens verhit, waarna we de gecoaguleerde eiwitten uitvlokken en afgescheiden worden.’

De oplossing, ofwel het permeaat, die dan overblijft wordt weer samengevoegd bij de eerdere reststroom. Vervolgens gaat die stroom door een installatie met omgekeerde osmose, dat nog fijner kan filteren dan ultrafiltratie. Daar komt schoon proceswater uit.

Subsidie

De terugverdientijd van dit zogenoemde Ducan-project is ongeveer zeven jaar. Dat is fors voor een commerciële organisatie. ‘Natuurlijk speelt mee dat de overheid ook stappen van ons verlangt. Dus we moeten wel op zoek naar energiebesparende maatregelen.’ Maar het was niet alleen de druk van de overheid. Avebe wil verduurzaming kracht bijzetten met harde doelstellingen op energie- en waterreductie. Uiteindelijk leidt energiebesparing bovendien tot lagere kosten. ‘Het heeft natuurlijk ook geholpen dat we voor Ducam een subsidie van het ministerie EZK in het kader van DEI hebben gekregen van ruim drie miljoen euro.’

Eemsdeltavisie

Binnenkort meer over de stappen die Avebe doet in de komende edities van Utilities en Petrochem. Tijdens Eemsdeltavisie geeft Mark Tettelaar een virtuele rondleiding in de nieuwe installatie. Eemsdeltavisie 2019 wordt dit jaar georganiseerd met Behind the Scenes van de VNCI op 16 oktober in Delfzijl. Thema: Natural Steps.

Delen:
Author