Waterstofcoalitie ondersteunt TeamNL tijdens Tokyo 2020

Onder de naam Missie H2 gaat een waterstofcoalitie van zes Nederlandse bedrijven TeamNL ondersteunen tijdens Tokyo 2020.  De coalitie gaat waterstof promoten in aanloop naar en tijdens de Olympische en Paralympische Spelen volgend jaar.

Deze keuze van Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Stedin Groep, Port of Amsterdam en Groningen Seaports komt niet geheel uit de lucht vallen. Op het gebied van waterstof is Japan al koploper in de wereld. Het land grijpt de Spelen aan om een volgende spectaculaire stap te zetten. Japan gaat per schip vloeibare waterstof importeren uit Australië. In samenwerking met onder andere de Australische staat Victoria en Shell bouwt het Japanse Kawasaki bij een dagbouwmijn in Latrobe Valley een fabriek die bruinkool omzet in vloeibare waterstof. Dus groen zal de waterstof nog niet zijn, maar van een doorbraak in het transport van waterstof over een grote afstand is wel sprake. Een praktijk die voor de rest van de wereld nog toekomstmuziek is. Wel wordt her en der al gedroomd over de import van groen waterstof uit landen waar duurzaam opgewekte energie goedkoop is. Denk aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waar de zon meer kracht heeft dan hier. Vloeibaar transport per schip zal daarbij wel eens heel belangrijk kunnen worden.

Vlam

De Japanse industrie heeft met Toyota, Kawasaki, Mitsubishi, Honda, Marubeni, Hitashi en Sumitomo concerns die al jaren in de waterstofeconomie geloven. Te meer omdat het land zelf nauwelijks traditionele energiebronnen heeft. Ook aardgas wordt grootschalig geïmporteerd.

De Spelen in Tokyo zijn voor deze industriële giganten en de Japanse overheid een gigantisch podium om de mogelijkheden van waterstof aan de hele wereld te tonen. Zo wordt de elektriciteit en warmte voor het olympisch dorp  opgewekt met brandstofcellen op waterstof. Waterstofbussen en -taxi’s brengen atleten en publiek op hun plek. En ook de olympische vlam zal op waterstof branden.

Waterstofland

Volgens de zes Nederlandse bedrijven vormen de Spelen van 2020 daarom een mooi momentum om de kansen van waterstof in Nederland te etaleren. Het liefst met concrete projecten en initiatieven. Om een brede beweging op gang te brengen. Ulco Vermeulen, lid Raad van Bestuur Gasunie: ‘Het is geweldig dat we dit als partner van TeamNL kunnen doen. Ook wij willen het beste uit onszelf halen en de lat steeds hoger leggen. Samen innoveren en samen de schouders eronder. Dat is onze gezamenlijke kracht. Nederland Waterstofland.’

Waterstof-hub

Deze week werd overigens ook bekend dat Noord-Nederland een EU-subsidie van 20 miljoen voor waterstofprojecten tegemoet kan zien. Cas König, CEO Groningen Seaports: ‘Met meer dan 30 waterstofprojecten in Noord-Nederland zijn we al hard op weg en zien voor de Nederlandse economie een gouden toekomst met waterstof als duurzame energiedrager. Onze ambitie is zelfs om de waterstof-hub van Nederland te worden. Met ons partnerschap aan Missie H2 zetten we daar vol op in.’

Delen:
Author