Groene waterstofinstallatie is bijna klaar

De groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie in Veendam wordt eind juni officieel geopend door koning Willem-Alexander. De waterstofinstallatie zet één Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof. Later wil Gasunie het gas opslaan in zoutcarvernes.

De waterstofinstallatie van HyStock zet één Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof en is daarmee de eerste die dit proces op serieuze schaal kan toepassen. Doelstelling van Gasunie is waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Gasunie gebruikt onder meer de stroom van zonnepanelen op het terrein rond de installatie voor de omzetting in waterstof. Een groot deel van de benodigde stroom zal de TSO ook van het net betrekken. Het gas kan in een later stadium worden opgeslagen in de Aardgasbuffer Zuidwending. De opslag van waterstof in zoutcavernes voorziet in een korte termijn buffercapaciteit die pieken en dalen in de duurzame stroomopwek kan afvlakken.

Gasunie New Energy heeft met HyStock ook een breder doel: namelijk om samen met partners de keten van elektriciteit tot duurzame waterstof tot ontwikkeling te brengen. In dat kader wordt het HyStock-project mede gefinancierd door de Europese Unie vanuit de Connecting Europe Facility (CEF) en werken Gasunie New Energy en EnergyStock samen met TenneT, TU Delft, European Association for Storage of Energy (EASE) en tankstation Green Planet binnen het EU programma Transmission and Storage Options (TSO) 2020.

Delen:
Author