Verwerking lastige plastics wordt rendabel in Oostende

Een consortium van Mourik, Petrogas, Den Hartog en RenaSci bouwt in Oostende (België) een fabriek die moeilijk te recyclen plastics gaat verwerken tot olie. De technologie komt van het Eindhovense bedrijf BlueAlp. Eind december 2019 wordt de olie-uit-plastic-fabriek in bedrijf genomen.

De installatie wordt geïntegreerd in de circulaire afvalverwerking van het Belgische bedrijf RenaSci. Dit bedrijf zet afval volledig om in energie en grondstoffen, zonder restafval. Alle afvalstromen worden er efficiënt gescheiden en vervolgens gerecycled of verbrand. De moeilijk te recyclen plastics worden vanaf volgend jaar verwerkt in de olie-uit-plastic-fabriek. Deze gaat op jaarbasis 21.000 ton afvalplastic verwerken. Het gaat dan bijvoorbeeld om landbouwplastics en de plastic folies die worden gebruikt om etenswaren vers te houden. Die worden normaliter allemaal gestort of verbrand.

‘We zijn erin geslaagd een proces te ontwikkelen waarbij bijna honderd procent van het afvalplastic wordt hergebruikt, terwijl er ook nog geld aan kan worden verdiend’, vertelt Chris van der Ree, directeur van Petrogas en mede-initiatiefnemer van het project. ‘Het proces kan verschillende soorten olie opbrengen, maar het belangrijkste product is op EN590-gebaseerde diesel. Dit levert een hoger rendement dan de methodes die bij andere experimentele pilots worden gebruikt.’

Testfabriek

Het consortium maakt straks uit één kilo plastic bijna één liter olie, een opbrengst van meer dan tachtig procent. Van der Ree. ‘Daarnaast wordt de CO₂ die vrijkomt niet uitgestoten, maar hergebruikt als grondstof voor de fabriek. Uit cijfers blijkt dat dankzij de technologie van BlueAlp 1.200 kilo CO₂ per ton verwerkt afvalplastic niet vrijkomt in het milieu en dat de productie van een liter olie 68 procent minder milieubelastend is in vergelijking met de productie van een liter normale fossiele brandstof.’

De BlueAlp-technologie is getest, gedemonstreerd en succesvol in gebruik geweest in een testfabriek in Zwitserland. Na de succesvolle afronding van dat experiment is de fabriek weer ontmanteld. Het onafhankelijke instituut Energieonderzoek Centrum Nederland heeft het gehele proces bestudeerd en positief beoordeeld.

Delen:
Author