Chemcom krijgt zes ton subsidie voor uitbreiding

Chemcom Industries op Chemiepark Delfzijl krijgt een provinciale subsidie van 593.000 euro. Het is bestemd voor productie-uitbreiding van een fabriek voor een groen oplosmiddel. De financiële ondersteuning komt uit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG). 

Chemcom maakt in Farmsum verschillende bijzondere chemische producten. Denk aan harsen voor de groene, houtverwerkende industrie, additieven voor de beton- en gipsindustrie en en hoogwaardige, milieuvriendelijke en efficiënte plantenvoeding. ChemCom Industries heeft driemaal eerder subsidie ontvangen, waaronder in 1 miljoen euro in 2016 voor de bouw van een fabriek voor glycerolformaldehyde, een milieuvriendelijk oplosmiddel. Bij voorgaande investeringen van Chemcom was de RIG-subsidie telkens een vijfde van de totale investering.

Weekmaker

De huidige subsidie is een vervolg de eerdere van een miljoen. Het draagt er aan bij dat de productiecapaciteit van het oplosmiddel meer dan verdubbelt. Het middel is te gebruiken als drager van vaccins en bijvoorbeeld coatings. Ook kan het worden ingezet als biogebaseerde weekmaker voor pvc.

12 miljoen extra

Voor de uitvoering van de RIG-subsidie is in 2014 in totaal 40 miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken, de Economic Board Groningen (EBG) en de provincie Groningen. Vanuit het Nationaal Programma Groningen is voor 2019 12 miljoen euro extra toegevoegd. De RIG heeft als doel de regio economisch versterken en daarmee zo veel mogelijk Groningers aan het werk te helpen.

Delen:
Author