Hydrogen Valley wil Europese waterstofkoploper worden

Noord-Nederland doet met het Hydrogen Valley-concept mee met een Europese call van de Fuel Cells and Hydrogen 2 Joint Undertaking (FCH 2 JU). Als de aanvraag wordt goedgekeurd, start Noord-Nederland in 2020 met nieuwe waterstofprojecten.

Maar liefst 66 organisaties en bedrijven ondersteunen deze call, waaronder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNO-NCW, MKB Nederland en organisaties vanuit Nieuw Zeeland, Amerika, Spanje, Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Europa wil met deze call een regionale groene waterstofeconomie stimuleren. De call, genaamd Hydrogen Valley, is door New Energy Coalition met ondersteuning van het SNN, de noordelijke provincies en het bedrijfsleven opgesteld en ingediend in samenwerking met 31 partners. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, start Noord-Nederland in 2020 met nieuwe waterstofprojecten.

Verfijning waterstoftoepassingen

FCH 2 JU is aangewezen als Europees Horizon 2020 project en heeft in totaal 1,2 miljard euro te verdelen onder succesvolle onderzoeksprojecten op het gebied van waterstof. Als de aanvraag aan Noord-Nederland gegund wordt, betekent dit dat er de komende jaren meer middelen beschikbaar zijn om productie, distributie, opslag en toepassing van waterstof samen te brengen. Dit biedt ook grote kansen voor ondernemers in Noord-Nederland en voor het verduurzamen van de industrie.

Op dit moment zijn er in Noord-Nederland bedrijven die hard werken aan verduurzaming van de chemie, waterstofauto’s, batterijen en openbaar vervoer. Met de ondersteuning vanuit FCH 2 JU zullen deze bedrijven en nieuwe start-ups waterstoftoepassingen nog verder kunnen verfijnen.

Als de aanvraag gegund wordt, zal de uitvoering rond 2020 starten. De duur van het project is zes jaar.

Delen:
Tags
Author