Onderzoek naar combinatie magnesium, hennep en aardappel

Wat kun je met de combinatie van magnesium, hennep en aardappel? Dat gaan studenten, wetenschappers en medewerkers van Avebe, HempFlax en Nedmag onderzoeken in de Innovatiehub Oost-Groningen die op 26 april wordt geopend bij Nedmag in Veendam.

Het centrum komt voort uit een oproep van Groningse wetenschappers (Aard Groen, Willem Jonker en de gebroeders Heeres). Zij zien kansen voor een gezamenlijke innovatieve aanpak om de Noordelijke economie te versterken. Eind november 2017 leidde hun oproep tot een verkenning onder leiding van kwartiermaker Jacob Zwinderman. Drie bedrijven, Avebe, HempFlax en Nedmag, zagen een gezamenlijke benadering van aardappels, hennep en magnesium zitten en zijn belangrijke partners in dit samenwerkingsverband.

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool starten begin mei met een project waarin ze harsen en lijmen uit aardappels combineren met magnesium voor een brandvertragende werking. In combinatie met hennepvezels levert dit volledig afbreekbare isolatiemateriaal op. Het is de bedoeling dat de studenten, wetenschappers en bedrijven zich ook over andere innovaties gaan buigen.

Delen:
Tags
Author