Onderzoek naar waterstofproductie door AVI’s

In een nieuwe studie onderzoekt Voltachem de haalbaarheid van waterstofproductie door afvalverbrandingsinstallaties. De studie richt zich op de ReEnergy centrale in Roosendaal. Door ongeveer een derde van de 20 megawatt elektrische stroomopwekking voor de productie van waterstof te gebruiken, zou de installatie substantieel kunnen bijdragen aan de energietransitie, met name in de regio Roosendaal.

Ruim de helft van het verbrande afval in Roosendaal is biogeen. Daardoor kan ongeveer 53 procent in 2019 en 54 procent in 2018 van de elektriciteit van ReEnergy als duurzaam worden beschouwd. De studie ReFuel richt zich op de omzetting van deze duurzame elektriciteit in koolstofarme waterstof, transportbrandstoffen en chemische grondstoffen.

Pilot-schaal

Het uiteindelijke doel van de studie is de bouw van een industriële elektrolyse-installatie. Die moet in staat is om met een volledige belasting van 8000 uur per jaar te draaien. Daardoor moet de investering zo effectief mogelijk worden ingezet. Om dit te bereiken, moet de technologie eerst op pilot-schaal worden getest en de haalbaarheid van het ReFuel-concept worden aangetoond.

De studie wordt gecoördineerd door ECN onderdeel van TNO – mede-initiatiefnemer van VoltaChem – en wordt uitgevoerd samen met SUEZ, Engie, Odura en Sunfire.

Delen:
Author