Saudi Aramco koopt 70 procent van Sabic

Het zat er al even aan te komen. Vandaag maakt Saudi Aramco bekend dat het een meerderheidsbelang van zeventig procent verwerft in Sabic. Met deze transactie is een bedrag gemoeid van 69,1 miljard dollar. Sabic heeft grote productielocaties in Nederland in Geleen en Bergen op Zoom.

Aramco neemt de aandelen over van het openbare investeringsfonds van Saoedi-Arabië. Dat fonds wil dat geld aanwenden om Saoedi Arabië minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten. De overige 30 procent beursgenoteerde aandelen in Sabic maken geen deel uit van de transactie. Saudi Aramco heeft geen plannen om deze resterende aandelen te verwerven. De transactie is nog wel onderhevig aan bepaalde voorwaarden voor sluiting, waaronder goedkeuring door toezichthouders.

Petrochemische producten

Sabic, met hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië, heeft wereldwijde activiteiten in meer dan 50 landen met 34.000 werknemers. Waaronder Nederland. In Geleen heeft het productie-installaties die oorspronkelijk van DSM waren. De fabrieken in Bergen op Zoom waren voorheen in handen van GE Plastics.

De overname past in de langetermijnstrategie van Saudi Aramco. Het grootste oliebedrijf ter wereld wil zich naast brandstoffen steeds meer toeleggen op petrochemische producten. Meer over de strategie van Saudi Aramco is te lezen in een eerder verschenen achtergrond artikel ‘Grootste oliebedrijf blijft groeien’.

Delen:
Author