Techniekheld Meini Lutterop, Stork: Veiliger en sneller inspectiewerk

Techniekhelden zijn technici die om bepaalde redenen onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. Pip van Dijk (Cabot), Carsley Gorsele (Croonwolter&dros), Meini Lutterop (Stork) en Luuk de Jong (Delicia) maken op woensdag 10 april kans om Techniekheld 2019 te worden. De bekendmaking vindt plaats in het Maintenance Theater tijdens de beurs Maintenance NEXT in Rotterdam Ahoy. Graag stellen we de kandidaten aan u voor.

Op de vraag wat de belangrijkste assets van een bedrijf zijn, volgt regelmatig het antwoord: de medewerkers. Terecht, want zonder goede vakmensen zijn we nergens. En de mensen die net een beetje meer doen dan van ze wordt gevraagd, zijn de ware helden. Meini Lutterop werkt als onderhoudsmonteur vanuit Stork voor GLT-Plus. Dit consortium is opgericht om projecten en onderhoud uit te voeren voor de Asset Groningen van de NAM. Meini Lutterop wil helemaal niet als held gezien en genoemd worden. ‘Ik vond het gewoon leuk om in mijn eigen garage een tool te maken waarmee het onderhoud makkelijker zou worden.’

Waar lag de uitdaging?

‘In de vraag of het misschien slimmer of beter kan. Ik zal een voorbeeld geven: in ons werk moeten soms gesloten ruimtes worden geïnspecteerd en gereinigd. Daar moeten dan mensen naar binnen. Soms is het nodig om kranen te huren omdat je er alleen van bovenaf in kunt. Dat kost tijd en geld en het is niet geheel zonder risico’s. Ik ben gaan nadenken of dit misschien veel sneller en veiliger kon.’

Hoe heb je dit opgelost?

‘Ik knutsel graag thuis in mijn eigen garage. Je kunt ’s avonds wel een beetje op de bank gaan zitten, maar daar wordt toch niemand beter van? Ik vind het leuk om te sleutelen en dan iets te bedenken waarmee we het onszelf gemakkelijker kunnen maken. Het binnengaan van een pijp is een behoorlijk gedoe. Het leek mij veel makkelijker om van buitenaf een gereedschap naar binnen te brengen, die het inspectiewerk voor je doet. Dat was het uitgangspunt van de Meini-tool waarmee we stoompijpen inspecteren.’

Er zijn inmiddels vier Meini-tools, ook een voor frasen en een voor pluggen. ‘Ik maak zelf eerst een soort testexemplaar en dan wordt dit geperfectioneerd op de werkplaats.’

Wat heeft dit opgeleverd?

‘De ontwikkeling van die ene Meini-tool heeft me ongeveer vijf euro gekost. Zo’n verfrolletje van de bouwmarkt is echt niet duur. Het meeste werk zat in het nadenken over hoe je de tool rechtuit inbrengt en daarna in een hoek krijgt zodat je ‘om de bocht’ kunt inspecteren. Daar ben ik wel even zoet mee geweest, maar daarover nadenken vond ik alleen maar leuk. Zeker nu hij ook echt wordt toegepast omdat het in de praktijk ook echt werkt. Het bespaart ons veel tijd. Voorheen waren we dagen kwijt aan zo’n inspectie en nu zo’n anderhalf uur.’

Heb je verder nog plannen?

‘In de koudere maanden ben ik niet graag in mijn garage. Het moet wel leuk blijven. Maar als ik straks weer een vraag krijg van een van de engineers ‘goh Meini, denk daar eens over na, hoe zou dat anders kunnen’, dan ga ik misschien nog wel een Meini-tool ontwikkelen. Van mij hoeven ze trouwens echt niet zo genoemd te worden hoor, maar ze hebben er gewoon nog geen andere naam voor.’

[vc_message message_box_color=”chino” icon_fontawesome=”fa fa-trophy”]

Finalist Techniekheld 2019

Meini Lutterop is finalist van de Techniekheld 2019. Voor deze verkiezing zijn we op zoek gegaan naar techniekhelden. Technici die om bepaalde redenen onmisbaar zijn voor het bedrijf of die iets bijzonders doen of hebben gedaan met grote impact. Mannen en vrouwen die hun vak verstaan en hier op bijna bovennatuurlijke wijze uitvoering aan geven. De winnaar krijgt een geldbedrag en een op maat gemaakte smeertechnische opleiding van Van Meeuwen. De award wordt uitgereikt op woensdag 10 april tijdens de beurs Maintenance NEXT. U kunt gratis bij de uitreiking aanwezig zijn. Meld u snel aan!

[/vc_message]

Delen:
Author