Timmermans: wetgeving moet circulaire plastics bevorderen

Lovend is eurocommissaris Frans Timmermans over de nieuwe plastic recycling fabriek van Attero in het Drentse Wijster. Tegelijkertijd benadrukt hij ook dat de markt voor circulair plastic nog moet worden vlot getrokken. Virgin plastic is nog te goedkoop. Europese regelgeving zal onontkomelijk zijn.

Recyclen van plastic is in rangorde de derde optie, stelt Timmermans. ‘Eerst moeten we bevorderen dat plastics – waar kan – worden vervangen door betere alternatieven.’  In 2021 komt bijvoorbeeld een Europees verbod op wegwerpplastic rietjes, bestek en borden.

Hergebruik van plastic verpakkingsmaterialen komt daarna als tweede optie. Timmermans: ‘Wat dat betreft zijn Pet-flessen misschien nog wel het gemakkelijkst. Maar waarom bijvoorbeeld ook niet shampoo-flessen hergebruiken? Ik denk dat we op dit vlak ook naar een statiegeldsysteem moeten.’

30 procent

Maar daarmee zijn we er nog niet. Voor Timmermans is het recyclen van plastics daarom ook een belangrijke optie. Technisch lijkt dit steeds minder een probleem. Met verschillende infrarood- en blaastechnieken zijn heterogene plastic-afvalstromen al prima te scheiden in PP, PE en bijvoorbeeld PET. Mechanische recycling wordt al grootschalig gedaan en chemische recycling, waarbij plastics weer tot virgin kwaliteit wordt teruggebracht is volop in ontwikkeling.

Probleem is vooralsnog de markt. Kwalitatief hoogstaand regranulaat, is nog te duur om grootschalig de concurrentie aan te gaan met virgin kunststoffen. Of anders gezegd: kunststoffen uit met name fossiele grondstoffen zijn nog te goedkoop. Om dit probleem op te lossen is regelgeving nodig, stelt Timmermans. ‘Dit kunnen we niet volledig aan de markt overlaten. Natuurlijk moeten we blij zijn met initiatieven van met name producenten die consumentenartikelen maken. Maar dat is niet genoeg.’ Zo wil de Europese Unie dat vanaf 2030 bijvoorbeeld alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan.

Regranulaat

Een ander probleem bij recycling zijn de gelaagde verpakkingen. Om onder andere voedselmiddelen meer houdbaarheid geven zijn veel verpakkingen opgebouwd uit meerdere laagjes, denk aan melkpakken. Innovatief hoogstaand, maar nauwelijks te recyclen met bestaande technieken. Volgens Timmermans is het niet ondenkbaar dat er op den duur een verbod op deze verpakkingen komt.

Deze uitspraken deed Timmermans bij de opening van de nieuwe Polymeren Recycling Plant van Attero in Wijster. Deze fabriek gaat jaarlijks 24.000 ton gebruikte folie verpakkingsafval recyclen tot een granulaat van een zeer hoge kwaliteit. Het regranulaat is van zo’n hoge kwaliteit dat er zelfs nieuwe folie producten van geblazen kunnen worden.

Schone snippers

Het folie verpakkingsafval is afkomstig uit Attero’s sorteerinstallatie waar gescheiden ingezameld en achteraf uit restafval nagescheiden PMD‐verpakkingsafval in zogenaamde monostromen wordt uitgesorteerd. Het folie verpakkingsafval wordt eerst versnipperd en daarna intensief gereinigd. Dit doen we onder meer met een hete wassing op 80 graden Celcius waarbij Attero gebruik maakt van warmte van Attero’s afvalenergiecentrale. Het water wordt weer gecirculeerd via Attero’s eigen waterzuiveringsinstallatie. Na de intensieve wassing worden de schone snippers door een extruder omgesmolten en gefilterd tot nieuwe kunststof korrels.

De investering van ruim 30 miljoen euro is mede mogelijk gemaakt door steun uit het LIFE programma van de Europese Commissie.

 

Delen:
Author