Brouwerij Swinkels gaat metaalpoeder inzetten als brandstof

Swinkels (voorheen Bavaria) gaat als proef metaalpoeder gebruiken als duurzame brandstof om stoom te produceren voor haar brouwproces. De proefinstallatie wordt mogelijk gemaakt door een financiering van 2,4 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant legt daarvan 1 miljoen euro bij. De installatie moet in juli dit jaar werken.

De installatie gaat stoom leveren aan het stoomnetwerk van Swinkels en zal goed zijn voor 100 kW. Dit komt overeen met het vermogen van de cv-ketels van vijf huishoudens. Het doel van dit project is vooral het aantonen van de potentie van de installatie, met het oog op verder onderzoek naar de technologie. De installatie wordt gebouwd door de TU Eindhoven, Metalot en de technologiebedrijven EMGroup, Romico en HeatPower.

Circulair proces

Studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een systeem ontworpen om de energie die vrijkomt bij het verbranden van metaalpoeder, praktisch te gebruiken. Daarmee pakken ze twee problemen aan: het opslaan van energie en het vermijden van CO2-uitstoot. De energie die vrij komt, kan gebruikt worden voor het opwekken van stoom, dat weer stoomturbines kan aandrijven voor elektriciteit of aandrijvingen van industriële processen. Dit is een circulair proces, doordat het roestpoeder gemakkelijk is af te vangen en met duurzaam opgewekte energie weer kan worden ‘geregenereerd’ tot schoon metaalpoeder.

Lees in het digitale magazine Het Nieuwe Produceren (van ons collega-platform) een uitgebreid artikel over metaal als brandstof.

Foto: Bart van Overbeeke/TU Eindhoven

Delen:
Tags
Author