banner-edv17-header-970x130

EemsDeltavisie 2017

Donderdag 14 september vond in Evenementenhal Delfzijl EemsDeltavisie 2017 plaats. Met zo’n 110 bezoekers mogen we terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Nieuwe synergie’.

De bezoekers beoordeelden de dag met een 8,1

Enkele reacties van bezoekers:

  • “Goede en interessante lezingen”
  • Mooi divers programma, veel discussie, maar ook goede sfeer”
  • “De dag was heel goed verzorgd!”

Thema: Nieuwe synergie
Wat afval is voor de een, kan grondstof zijn voor de ander. In synergetische samenwerking tussen buurbedrijven liggen veel mogelijkheden voor verbetering en verduurzaming van industriële clusters. Maar wie brengt reststromen en bijvoorbeeld warmteoverschotten in kaart? En wie zorgt er voor dat circulaire kansen ook in concrete investeringsprojecten worden omgezet? Welke nieuwkomers kunnen bijvoorbeeld in de Eemsdelta de onderlinge symbiose versterken?

Synergie is op meer vlakken mogelijk. Tussen energiesector, de landbouw en de chemie bijvoorbeeld. Of tussen overheid, onderzoek en bedrijfsleven. Maar ook op het gebied van innovatie. Zo kan synergie tussen oude en nieuwe technologie bestaande installaties een nieuw leven geven. Slimme sensoren, big data en analytische systemen kunnen ageing assets efficiënter, veiliger en duurzamer maken. Ofwel gereed voor een nieuwe toekomst.

Northern Enlightenmentz

BioMCN heeft de Northern Enlightenmentz verkiezing gewonnen. Het chemiebedrijf, dat sinds 2015 een volle dochter is van OCI Nitrogen, produceert in Delfzijl methanol uit aardgas. In Nederland lijkt BioMCN met haar nieuwste investering de leiding te nemen op het gebied van CO2 als grondstof voor de chemie. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan het bedrijf extra groene methanol produceren.

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrielinqs pers en platform, uitgever van onder meer het platform Petrochem. De verkiezing is bedoeld om de industrie in de noordelijke provincies in Nederland te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

De jury vindt het mooi dat een reststroom in hogere toegevoegde waarde weer wordt ingebracht. De waterstof wordt nu gewoon verbrand en straks gaat dat naar het product toe. Het zou volgens de jury een vliegwiel kunnen zijn naar de inzet van groene waterstof. Interessant als in de toekomst het bijproces mogelijk het hoofdproces wordt.

BioMCN nam het in de finale op tegen HeatMatrix en de samenwerking tussen ESD-SIC en ENGIE. De winnaar is gekozen door een vakjury. Deze jury verdeelde 60 van de 100 punten. Daarnaast kon er via internet worden gestemd (20 punten) en de bezoekers van het congres EemsDeltavisie mochten ook stemmen op hun favoriet.

Lees hier een uitgebreid artikel over de investering van BioMCN.

Programma

10:00 uur Ontvangst

10:30 uur Aanvang congres

Keynotes van André Heeres (Hanzehogeschool/Syncom) en Richard Schouten (Business Unit directeur Sitech Services)

Presentatie van Chris Henny (Programmamanager Chemiecluster Eemsdelta)

Korte presentaties Richard ten Hagen (Saneral) en Aaldrik Haijer (Water en Energy Solutions)

12:15 uur Netwerklunch

13:00 uur Aanvang middagprogramma
Lagerhuisdebat over de industrie-agenda voor de Eemsdelta

14:15 uur Korte pauze

14:45 uur Vervolg programma

Pitches finalisten Northern Enlightenmentz:

  • BioMCN kan door CO2 aan haar restgas waterstof te binden, extra groene methanol produceren.
  • HeatMatrix kan warmte terugwinnen uit rookgassen. Zij heeft een warmtewisselaar van kunststof gemaakt die zelfs in corrosieve omgeving van CPVC-fabrikant Lubrizol blijft staan.
  • Producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf ENGIE zijn een unieke samenwerking aangegaan waarin ENGIE mag bepalen wanneer ESD-SIC wel of niet produceert.

Keynote Ad van Wijk (Hoogleraar Sustainable Energy, TU Delft)

Bekendmaking winnaar Northern Enlightenmentz

16:15 uur Netwerkborrel

Eventpartners 2017:

logo-bilfinger-industrialservices_label_hor_rgb-002 eemsdeltaeztotaal  eg_logo_new logo-biomcn